Кое е основното притеснение на Бил Гейтс за 2022 г.?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
666

До голяма степен милиардерът е оптимист за следващата година

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

До голяма степен Бил Гейтс е оптимист за 2022 г. Но милиардерът и съосновател на Microsoft все пак има няколко притеснения за следващата година, пише CNBC.

В скорошна публикация в блога на Гейтс за края на годината, наречена „Причини за оптимизъм след една трудна година“, той правя множество розови прогнози – от потенциалния край на коронавирусната пандемия до предстоящия възход на метавселената.

Но един конкретен проблем може да забави или да провали голяма част от този напредък: недоверието на хората към правителствата. „Това един от проблемите, за които най-много се тревожа що се отнася до 2022 г.“, пише той.

Гейтс допълва, че публичните институции трябва да бъдат основни играчи в битки като тази са справяне с климатичните промени или предотвратяване на следваща пандемия. Но те не могат да постигнат толкова много, ако хората по принцип отхвърлят напътствията им.

„Ако хората ви не ви вярват, те няма да подкрепят големите нови инициативи“, пише Гейтс. „А когато възникне голяма криза, е по-малко вероятно да следват насоките, необходими за справяне с бурята“.

Това недоверие стана особено очевидно след възникването на пандемията: дезинформацията за Covid се разпространи както в САЩ, така и в останалата част на света, превръщайки се в бариера пред нивата на ваксинация в страната и в крайна сметка забави края на пандемията.
Но изследванията на Pew Research Center от времената преди Covid-19 показват подобни тенденции. От анкета от 2019 г., проведена сред възрастни американци, става ясно, че 75% от респондентите твърдят, че доверието на техните съграждани във федералното правителство намалява.
Други 64% от анкетираните посочват, че доверието на американците един към друг също отслабва. Около четирима на всеки десет респонденти смятат, че недоверието прави по-трудно справянето с проблеми като здравеопазването, имиграцията и насилието с огнестрелни оръжия.

В блога си Гейтс пише, че 24-часовите новинарски цикли, политически мотивираните заглавия и социалните мрежи са изиграли роля в „нарастващото разделение“ и че може да се наложи правителствата да регулират онлайн платформите, за да разсеят ефективно дезинформацията.

Това вече е във фокуса на властите във Вашингтон. През октомври бившият инженер на Facebook Франсис Хаугън свидетелства пред една от комисиите в Сената относно „кризата“ с дезинформацията в компанията – потенциална стъпка към регулация на социалните мрежи.

Времето може да е от съществено значение. Гейтс изрази загриженост, че без бърза намеса, американците могат да се насочат към избора на политици, които публично изразяват или насърчават недоверието. Тогава ефектът на снежната топка може да накара обществото „да стане още по-разочаровано“.

Това е труден за решаване проблем и дори Гейтс казва, че не е сигурен как трябва да се процедира.

„Тук обикновено излагам идеите си за това как да се справим с проблема. Истината е, че нямам отговори“, пише той. „Възнамерявам да продължа да търся и да чета за чужди идеи, особено на млади хора. Надявам се, че поколенията, израснали онлайн, ще имат свежи идеи как да се справят с проблем, който е толкова дълбоко вкоренен в интернет“.

По статията работи: Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!