Китай прати изтребители като предупреждение към САЩ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
520

Глобалните опасения за война между Китай и Тайван се увеличиха след нахлуването на Русия в Украйна

Китай обяви, че е изпратил изтребители, които да “придружат” патрулен самолет на САЩ, прелетял над Тайванския проток, предаде “Ройтерс”.

Пекин претендира за суверенитет върху Тайван и твърди, че има юрисдикция върху протока

По-рано днес Седми американски флот съобщи, че самолетът за морско патрулиране и разузнаване П-8A “Посейдон”, който се използва и за мисии за борба с подводници, е прелетял над протока.

“Чрез действията си в Тайванския проток, които съответстват на международното право, САЩ подкрепят правата и свободите за навигация на всички страни”, обявиха американските Военноморски сили, добавяйки, че така демонстрират ангажимента си към “свободен и отворен Индо-тихоокеански регион”.

Китайската армия определи въпросния полет като “публичен шум” и обяви, че изпраща изтребители, които да “придружат” американския самолет и да отправят предупреждение.
“Винаги сме в повишена бойна готовност и решително ще защитаваме националния суверенитет и сигурност, както и мира и стабилността в региона”, се казва в изявление на командването на Източния театър на Китайската народноосвободителна армия.

Китай засилва “военното сплашване” през тази година, заяви междувременно министърът на отбраната на Тайван, посочвайки все повечето китайски военни самолети около острова и разполагането на балистични ракети на китайското крайбрежие, предаде АФП.

Китай претендира, че самоуправляващият се Тайван е част от неговата територия, която един ден ще си върне – при необходимост със сила.

Пекин е “увеличил интензивността на военното си сплашване, за да засили контрола върху околните води и въздушното ни пространство”, заяви министърът на отбраната Чиу Куо-ченг, четейки доклад, направен пред парламентарната комисия по отбрана и външни работи.

Той посочи разполагането на ракети с малък и среден обсег на действие, както и ускоряването на морските изпитания на третия китайски самолетоносач, който се очаква да влезе в експлоатация до 2025 г.

Чиу също така заяви, че “броят на китайските военни самолети, които тормозят Тайван, е нараснал до около 380 на месец, което ескалира напрежението в Тайванския проток”.
Глобалните опасения за война между Китай и Тайван се увеличиха след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Помолен да коментира войната между Израел и “Хамас” преди парламентарната сесия, Чиу заяви пред репортери, че министерството му е сформирало работна група, която да “проучи и анализира” конфликта.

“Общата надежда на всички е да се избегне войната”, подчерта Чиу.

Източник: БГНЕс, БТА, Николай Велев
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!