Китай изстреля ракети в Тайванския проток

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
26

Проблемите и различията няма да бъдат разрешени със сила, заяви на своя редовна пресконференция Съветът по континенталните въпроси на Тайван на фона на днешното изстрелване от страна на Китай на няколко ракети около самоуправляващия се остров. Изстрелването беше част от безпрецедентни военни учения около Тайван, предаде Ройтерс.

Ученията последваха визитата на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван, който Пекин смята за част от своята суверенна територия. Съветът каза, че тези учения няма да променят факта, че Тайван и Китай не си принадлежат една на друга и призова Комунистическата партия незабавно да спре да се опитва да сплаши Тайван.

Той добави, че тайванският народ никога няма да се поддаде на заплахите. Съветът заяви също така, че смята, че Китай се опитва да изолира Тайван и да принуди международната общност да спре да подкрепя острова. Тайван ще бъда нащрек за възможни инфилтрации и психологическа война, добави тайванският правителствен орган.

Тайванското министерство на отбраната потвърди, че Китайската народноосвободителна армия е изстреляла “няколко управляеми ракети клас Дунфън”, които са паднали в морето североизточно и югозападно от острова днес следобед местно време, предаде ДПА. Говорител на министерството каза, че въоръжените сили на Тайван са проследили изстрелването в реално време и са активирали системите за отбрана. Министерството осъди “това ирационално действие, което подкопава мира в региона”.

Китай каза, че е извършил “високоточни ракетни удари” в Тайванския пролив като част от военни учения, които повишиха напрежението в региона до най-високото му ниво от десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

Китай обяви, че военните учения на неговия военноморски флот, ВВС и други служби, ще бъдат проведени в шест зони около Тайван, който Пекин смята за част от своята територия, която, ако се наложи, следва да бъде анексирана насила.
Тайван отмени гражданските полети, но все още не е ясно какви ще бъдат последиците от китайските военни учения за доставките на процесори и други стоки, от които се нуждаят световните индустрии, посочва АП. Китай нареди на корабите и самолетите да стоят настрана от зоната, в която се провеждат военните учения около самоуправляващия се остров. Хонконгският вестник “Саут чайна морнинг поуст” нарече ученията “на практика блокада на Тайван”.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!