Кирил Петков за РСМ, Хазарта, Мангъров и “войводите” на площада

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
178

Искаме правата на българите в РСМ да са включени в конституцията им

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Срокът от 6 месеца, който аз поставих беше за работата, която трябва да се свърши между България и РС Македония. Никога не съм заявявал точен срок за едно или друго решение, заяви пред bTV премиерът Кирил Петков.

Това трябва да е функция само на резултати на базата на тези работни групи. Влизането на РСМ в ЕС, когато позицията на България е съобразена, е най-доброто нещо за България. Искаме гаранциите, които всеки един гражданин на ЕС трябва да има, това е нулева толерантност към дискриминацията, добави Петков. Искаме правата на българите там да са включени в тяхната конституция, каза още премиерът.
Компромисите, които сме готови да направим? България може да бъде инициаторът за стартиране на линията София-Скопие, компромисът е кой ще организира и финансира тази линия, това може да е първа стъпка, каза Петков.

По думите му никога не е водил преговори с американски представители за признаване на македонско малцинство у нас.

“Гарантирам, че училищата последни ще бъдат затворени. За съжаление, идва сериозна вълна. Първата ми среща след карантината бе с доц. Мангъров и двама депутати от “Възраждане”. Това беше отворен диалог. Трябва да оставим специалистите да си свършат работата, може да има нещо, което не сме се сетили”, каза Петков.

Що се отнася до изказването от трибуната в НС на Христо Петров – Ицо Хазарта, че депутатите от Възраждане са фашисти, той заяви, че в ПП всеки казва каквото мисли. Следващият път, когато кажат, че ще щурмуват МС, аз ще сляза долу между хората, защото е безсмислено да се правим на войводи, допълни премиерът.

“Има директна връзка между говоренето срещу ваксините и високата смъртност от коронавирус у нас”, смята Петков и заяви, че комисията от експерти за и против ваксините не е купуване на политическо спокойствие.

На въпрос за отнетия достъп до класифицирана информация и оставката на Сотир Цацаров, той заяви, че от ДАНС са преценили, че той не е надежден. Голямо съвпадение на дати е, че от ДАНС са трябвали в петък сутринта да го уведомят за отнемането на допуска му, а той в четвъртък си подава оставката. Поздравявам службите за свършената работа, каза още министър председателят.

Според Петков службите са си свършили работата, той е на мнение, че не става дума за натиск. “Всеки разбира, че преди имаше едни хора със статут на недосегаемост. Това свърши”, заяви Петков и допълни, че един от първите закони за дискутиране в парламента ще е този за КПКНОПИ.

По публикацията работи: Александър Попов
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!