Кирил Петков: Темата РСМ ще бъде изцяло решена от депутатите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Така щели да се избегнат спекулациите за двойна политика

Снимка: БГНЕС

Ще предложа на Министерски съвет да вземе решение във връзка с Република Северна Македония, съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на кабинета, предаде репортер на БГНЕС.

Точка 1: Всяко предложение от страна на Френското председателство на Европейския съюз от държава членка или от Европейската комисия, свързано с одобряване на началото на преговорите на членството в ЕС на РСМ и Албания, направена в рамките на подготовката или при провеждане на заседанието на комитета на постоянните представители, или на Съвета Общи въпроси, което се отклонява от Рамковата позицията на Министерски съвет от 2019 година, да се изпраща незабавно от постоянното представителство на Р България към ЕС на Комисията по външна политика на Народното събрание.

Точка 2: Представители на РБ в Комитета на постоянните представители и в Съвета Общи въпроси да не изразяват съгласие с предложението на Точка 1 до обсъждането им в Народното събрание, а при отхвърлянето им от НС, да изразяват отрицателна позиция по тях.

С други думи, продължи Петков, след като изчете предложението, което днес МС ще гласува: Да бъде ясно – всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция да бъде изпращано веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие докато се обсъжда в НС и ако има отрицателно решение – автоматично да се дава отрицателен отговор.

По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата РСМ и тази тема трябва да бъде изцяло решена от народните представители в Народното събрание. Това вече е решение на Министерски съвет, заяви Петков.

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!