Кирил Петков: Ще предложим Бойко Рашков за вътрешен министър

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
80

Скандалът в ДКК цели да попречи на съставянето на коалиционно правителство, той се използва с политически цели, твърди вероятният кандидат-премиер

Кирил Петков в парламента днес. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Най-голямата парламентарно представена политическа сила в новия парламент „Продължаваме промяната“ ще предложи Бойко Рашков за позицията на вътрешен министър, заяви съпредседателят на политическата сила и вероятен кандидат-премиер Кирил Петков в интервю за предаването „ЕвроДикоФ”, но направи уговорката, че всички имена ще се договарят с партиите – партньори.

„Защото аз лично се радвам на работата, която върши. Ние го харесваме, познаваме го, работехме рамо до рамо в първото служебно правителство. Но това не значи, че ще бъде той задължително, това става след работа с коалиционните партньори“, каза Петков. „Но и двамата с Асен (Василев, б. ред.) го харесваме и ще го предложим на нашите коалиционни партньори. За да покажем, че духът, който той започна, нашето предложение ще е той“.

Петков обаче помоли да не бъде питан повече за други имена, коментирани за министерски постове, от уважение към коалиционните партньори. „Логиката е следната – за да имаме честно представителство в нашата коалиция то трябва да е близо до количеството гласове. Важно за мен е да знам, че всеки коалиционен партньор има участие в кабинета, за да станем един отбор”, каза Петков по въпроса с министерските постове.

„Всички се съгласихме, че трябва да е близко до пропорциите в парламента”, подчерта той.

Скандалът в Държавната консолидационна компания (ДКК) цели да попречи на съставянето на коалиционно правителство, той се използва с политически цели, заяви още съпредседателят на „Продължаваме промяната“. Според него е показателно, че казусът се развива в средата на коалиционните преговори с БСП, ИТН и ДБ миналата седмица. Той определи казуса като „инсинуации“.

В същото време бившият икономически министър защити изпълнителния директор на ДКК Ваня Караганева, която според него е честен човек. „Истината е, че тя е един професионалист… тя е един честен човек“, заяви той и определи скандала в ДКК като „неуспешен опит” (за провал на коалиционните преговори).

През миналата седмица един от изпълнителните директори – Ваня Караганева, привлечена в компанията именно от Петков, беше уволнена с мотив груби нарушения в управлението на дружеството. В петък обаче се оказа, че Агенцията по вписванията отказа да впише изменението в ръководството като незаконосъобразно, а икономическият министър Даниела Везиева поиска оставките на останалите членове на съвета на директорите. Зад техните твърдения срещу Караганева застана през изминалите няколко дни ГЕРБ, което не е изненада – те бяха назначени именно в последните дни на кабинета Борисов III.

„Изборът кога този скандал да избухне беше в средата на коалиционните преговори. Според мен тя е жертва на това. Всички сили, които виждат, че коалицията става реалност, опитват да дестабилизират това със скандали”, каза Петков.

Петков коментира и избирането на Никола Минчев за председател на Народното събрание. “Всяка от преговарящите партии реши да ни позволи да изберем ние кандидат”, заяви лидерът на ПП. “С Никола се познаваме от дълго време. Първият ни казус беше с “Корал”, обясни той от къде познава новия председател на Народното събрание.

“Той трябваше да напусне работата си, защото в една кантора няма право да има политически юристи. Неговата всеотдайност ни накара да мислим, че сме взели правилното решение. Хубавото за него, освен че има голям стаж, е, че той е с много чисто минало. Няма компромати и скандали за него”.

В същото време бъдещият кандидат-премиер каза, че не се притеснява от подкрепата, която ДПС показа по-рано днес с гласуване къ, новия председател на Народното събрание Никола Минчев от неговата ПП.

„Сложили сме най-правилния човек. Който иска, да го подкрепя. Няма да си играят политически игрички на наши-ваши”, заяви лидерът на най-голямата политическа партия. В същото време изрази учудването си от това, че ДПС е включило в листите си санкционирания от САЩ по закона „Магнитски” за корупция Делян Пеевски.

„Всеки ден като го покаже камерата, те се застрелват в крака. Как говориш за НАТО и евроатлантически ценности, когато е казано, че има трима корумпирани в България и един от тях е той. Няма никаква логика за мен”, коментира Петков. По думите му това показва силна зависимост.

Политикът коментира и правосъдната реформа – също водеща тема в предизборната кампания на ПП. „Трябва да сменим закона за КПКОНПИ. Колко пари са запорирани за корупция и колко държава е успяла да събере. Според мен там ще има голяма разлика, за която ще е интересно от къде е дошла”, заяви той.

„За нас това е много важно”, заяви той за това, че Комисията трябва да има разследващи функции. Запитан дали продължава да настоява за оставката на главния прокурор Иван Гешев, той отговори: „Да, това остава абсолютно. Този главен прокурор не може да бъде най-високото ниво на разследване. Той не е свършил нищо конструктивно. Трябва човек, който е безпристрастен и не е зависим от никой”.

По думите му в момента юристите мислят как може да се направи истинска проверка на прокуратурата.

„Каквото и да правите, ако не го махнете няма смисъл, това ни казваха хората по площадите”, допълни той по адрес на Иван Гешев.

По отношение на сътрудничеството и избягването на евентуалното вмешателство на президента Румен Радев в политиката на бъдещия кабинет, Петков заяви, че „с Радев изработихме един много ясен начин на работа. Казахме си кои са общите ни цели. Оттам нататък един път не ми е вдигнал телефона и да ми каже: “Кириле, направи това…“.

„Много важно за нас е да започнем координирана кампания с всички най-добри експерти за да информираме хората за Covid и ваксинацията. Няма да има нищо насилствено”, категоричен беше той.

„Второто много важно е да прокараме закона за КПКОНПИ, а третото е да видим как може да имаме контрол върху цената на тока. Ако не го направим – ще имаме голям проблем”, заяви Петков.

„Времето на хитрите лобисти, които печелят на гърба на данъкоплатците, трябва да свърши”, категоричен беше той.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!