Ким Кардашиян спаси футболистки от жестоката хватка на талибаните

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
95

Националният отбор на Афганистан по футбол за девойки беше евакуиран успешно в Англия. Звездата Ким Кардашиян пое разноските по полета на футболистките и техните семейства до Лондон.

Тимът бяга от режима на талибаните, непризнаващ женския спорт. В операцията по измъкването на националките от Афганистан през съседен Пакистан се включи и председателят на съвета на директорите в английския елитен “Лийдс” – Андреа Радриазани.

“Мисията е изпълнена. Щастлива съм и се гордея с момичетата. Те бяха травматизирани. Преминаха през толкова много и останаха силни. Сега могат да започнат нов живот и да усетят свободата. В Афганистан ги преследваха и издирваха под дърво и камък”, коментира пред Би Би Си Халида Попал – бивш селекционер на отбора.

Момичетата се страхували за живота си. Семействата на някои от тях са получили и смъртни заплахи от властите. Първоначалният план бил да напуснат страната през Катар, но самоубийствен атентат на летището в Кабул с над 180 жертви, попречил на осъществяването му.

По-късно те все пак преминали границата с Пакистан с разрешението на премиера Имрах Хан. Разполагали само с временни визи и се нуждаели от помощ, за да си намерят нов дом. Свързали се с Кардашиян и тя откликнала веднага, финансирайки полета им до британската столица.

“Постигнахме една от целите. Следващата е да работим с местната футболна асоциация, за да рестартираме кариерите на момичетата, които искат да играят футбол”, добави Попал.

В други акции по-рано този месец женският национален отбор на Афганистан бе евакуиран в Австралия.
ruse24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!