Катуница нажежи страстите и в парламента

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
634

Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който в момента замества излезлия в отпуск Цветан Цветанов, ще бъде изслушан в парламента тази седмица по случая "Катуница". Предложението бе на парламентарната група на "Атака", съобщи "Фокус".

Депутатът Михаил Миков от Коалиция за България обаче възрази срещу приетото предложение, защото, според него, уговорките между ГЕРБ и „Атака” продължават.
„Стигна се до това, за което сте се разбрали – да пробутате на Народното събрание да бъде изслушан зам.-министър. Не може по такъв селски и тарикатски начин да омаловажавате искането за изслушване на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов”, заяви Миков.

Той предложи да бъде отхвърлено предложението за изслушването на Вучков и в парламента да отиде министър-председателят, но това бе отхвърлено от мнозинството.

Лидерът на РЗС Яне Янев също предложи в Народното събрание да дойде Борисов и то с оставката на Цветанов, предаде БГНЕС.
“Този проблем не е етнически. В България ясно се вижда, че социалният интегритет на много социални групи е прекъснат. Озлоблението и безпътицата са заради унизителното положение, в което са поставени хората”, каза Янев. Според него само по този начин ще бъде успокоена обстановката в страната.

Не беше подложено на гласуване и искането на лидера на “Атака” Волен Сидеров да се почете паметта на 19-годишния Ангел Петров, който беше прегазен в Катуница. Цачева се мотивира, че парламентът не трябва да се превръща в изразител на тенденции, които в момента не работят за единството на държавата.
“Вземете се в ръце, г-н Сидеров, да си седнете на мястото и да излизате на трибуната, когато Ви дам думата”, направи забележка Цачева на викащия в залата лидер на “Атака”.

Георги Пирински от левицата пък посочи, че предложеният от мнозинството дневен ред е абсолютно формален и ясно личи намерението на “Атака” да използва трибуната да налее масло в огъня. Той нарече поведението на партията на Сидеров – провокативно, антидържавно, антибългарско. Депутатите от “Атака” отговориха с тропане по банките.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан прочете декларация, в която се посочва, че няма по-важна цел от овладяването на ситуацията в страната, защото по-нататъшната ескалация на напрежението носи риск от застрашаване на етническия мир.

Той отбеляза, че в решителните часове на събитията в Катуница, правителството на България е отсъствало и е позволило стихията на улицата да правораздава.

“Защо? В една правова държава, член на ЕС, отговорността за гарантиране на върховенство на закона, здравето и сигурността на гражданите, е на правителството. Това е големият проблем, който трябва да се дебатира в Народното събрание. Всеки, който е нарушил закона, трябва да получи справедлива присъда. В демократичните общества съдът ги дава, а не улицата”, подчерта Лютви Местан.

По думите му, цялата страна е във фокуса на международните медии, а на фона на това, в парламента ще бъде изслушан зам.-министърът на вътрешните работи.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!