ЕК извърши обиски в газови компании в 10 страни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
497

Офисите на 20 компании в 10 страни членки на ЕС от Централна и Източна Европа вчера бяха изненадващо посетени от инспектори на ЕС заради подозрения, че може да са нарушили антитръстовото законодателство.

Това съобщи ДПА, позовавайки се на служители на Европейската комисия (ЕК).

Германската компания Е.ОН Рургаз, дъщерна фирма на руския концерн “Газпром”, и базираната в Австрия ОМV потвърдиха, че техни офиси са били обискирани.

В съобщение на Европейската комисия не се посочват проверените компании. Казва се само, че фирмите са заподозрени в антиконкурентни действия като разпределяне на пазара, възпрепятстване на достъп до мрежата и на диверсифициране на доставките, както и завишаване на цените, предаде ИТАР-ТАСС.

Обискирани са били и офиси на чешката дъщерна компания на “Газпром” “Вемекс”, на германската RWE, както и на литовската “Летувос дуйос”, в която “Газпром” има 37 процента, посочва БТА.

През януари Литва внесе жалба в ЕС, че “Газпром” използва господстващата си позиция на пазара, за да оказва натиск върху литовската държава, предаде Франс прес.

Говорител на “Газпром Германия” заяви, че “Газпром” няма какво да крие и спокойно очаква резултатите от разследването.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!