Арестуваха Кирил Рашков за закана за убийство

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
898

69-годишният Кирил Рашков е задържан снощи. Засега му е наложен 72-часов арест, предстои прокуратурата да поиска от съда да разпореди постоянна мярка за задържане, съобщиха от МВР. Кирил Рашков - Цар Киро е в пловдивски арест.

“Повдигнати са му обвинения за закана за убийство, която е предизвикала резонен страх у този, към когото е отправена”, съобщи по-рано пред Нова телевизия главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

Обвинението, повдигнато от прокуратурата в Асеновград, е по чл.144, ал.3 във връзка с ал.1 – закана за убийство.

Според НК престъплението, за което е обвинен Рашков е по квалифицирания текст, когато е извършено от “лице, което се занимава с охранителна дейност, от служител в организация, която извършва охранителна или застрахователна дейност, или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организация или престъпна група”.

“По НК това е тежко криминално престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 6 години. Заканата е отправена към лице от село Катуница. Арестът на Рашков е по подадена жалба срещу него на 23 септември”, уточни Георгиев, но не пожела да коментира конкретната жалба и подателя.
На тази дата беше прегазен 19-годишният Ангел Петров.

Представител на инициативния комитет за изселването на Кирил Рашков заяви по БНР, че жалбата е подадена 4 часа преди трагедията от близък до семейството на Ангел Петров. Полицията обаче не е обърнала достатъчно внимание, преценявайки, че това е поредната жалба срещу ромския “цар”.

Вуйчото на премазаното момче – Веселин Христев, вече разказа пред медиите, че няколко часа преди убийството е подал жалба. Днес районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров потвърди, че жалбата е подадена именно от него.
“В деня преди убийството Рашков дойде и заплаши мен и съпругата ми съвсем открито”, разказа Христев след трагедията в Катуница. Със съпругата му подали сигнал в РПУ-Асеновград. Защита обаче не последвала, в селото дори дошли трима полицаи, които го предупредили да престане да се занимава с това.
“Няколко часа след това бях нападнат от повече от десет коли от роми, въоръжени със саби и мечове. Племенникът ми стана свидетел, защото беше наблизко с братчето му и баща му. И опитаха да ми помогнат. Но Ангел загина, това беше цената”, разказа Христев, който е син на бившата кметица на Катуница София Христева, която отдавна е в конфликт с ромската фамилия. Тя твърди, че Цар Киро стои зад бомбата, хвърлена в дома й преди години. 

“Рашков е там, където отдавна трябваше да бъде. Той и семейсттвото му 20 години са правили каквото си искат”, подчерта още Калин Георгиев и призна, че сега очаква повече съдействие от страна на гражданите, след като вече разпитвани хора от Катуница се съгласяват да свидетелстват.

Той съобщи още, че след започналата проверка на НАП са образувани данъчни ревизии срещу 15 физически лица от фамилията Рашкови и 5 техни фирми, наложени са им ограничения и са запорирани сметките и имуществото им.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че най-късно днес на Цар Киро ще бъдат повдигнати обвинения.

Междувременно през втората нощ на протести в цялата страна бяха задържани 168 души. Един е арестуван за насаждане на расова омраза и ще бъде обвинен за това.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!