Кастер Семеня: Ще си извадя онази работа!

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
249

Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра от Лондон 2012 и от Рио де Жанейро 2016 Кастер Семеня взриви спортната общественост с признание. Южноафриканката заяви, че е предложила на ръководители на световната лека атлетика да им покаже вагината си, когато е била на 18-годишна възраст. Целта й била да им докаже, че е 100-процентова жена.

В интервю за телевизионния канал HBO Real Sports 31-годишната състезателка обвини световната федерация, че я кара да приема лекарства, ако иска да се състезава.

„Това ме накара да се страхувам, че ще получа сърдечен удар“, признава Кастер.

Семеня добавя, че ръководителите на леката атлетика вероятно смятат, че тя има пенис. “Казах им, че всичко е наред там. Жена съм и не ме интересува какво мислят. Ако искаш да се убедиш, че съм жена, ще ти покажа вагината си. Добре ли е така?”, разказва южноафриканката.

След спечелването на световната титла Семеня беше принудена от международната федерация по лека атлетика да приема лекарства, които изкуствено понижават естествено високия й тестостерон, ако иска да се състезава с жени-атлетки. И въпреки че ИААФ и медицинската комисия никога не публикуваха официално какво са я карали да приема, предположенията са за противозачатъчни хапчета или нещо подобно, за да се занижи нивото на тестостерон.

“Разболях се от тези неща. Качих килограми, получавах паник атаки. Не знаех дали в някакъв момент няма да получа и сърдечен удар. Все едно всеки ден те пробождат с ножове. Но нямах избор“, добавя Семеня.

Адвокатът на световната атлетика Джонатан Тейлър също говори пред HBO Real Sports и защити лекарството, което е било предписано на Семеня. Той също така каза, че водещи експерти го предписват на спортистки с висок тестостерон и южноафриканката не е единствена.

“По-добре Джонатан да си отреже езика. Ако иска да разбере какво ми се случи, най-добре е той да започне да ги взима тези хапчета”, категорична е Семеня.

Лекарите обясняват, че Семеня има едно от редица състояния, всички наречени различия в развитието на пола или DSD. Това води до ниво на тестостерон, което е по-високо от типичния диапазон за жени и което според Световната атлетика й дава несправедливо предимство пред други атлетки.
gong.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!