Карни призова за край на криптоанархията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
63

Според гуверньора на Английската централна банка дигиталните валути ес нуждаят от засилени регулации
Марк Карни по време на днешното си изказване. Снимка: Ройтерс
Управителят на Английската централна банка Марк Карни призова за по-строги регулации на дигиталните валути, за да може по този начин да се сложи край на тяхната „анархия“. По думите му е дошло времето „екосистемата на криптоактивите да бъде подложена на същите стандарти като останалата част от финансовата система“, посочва Bloomberg.
Карни заяви още, че в момента криптовалутите не представляват риск за финансовата стабилност, но това може да се промени, ако повече хора започнат да инвестират в тях.
Според него пътят на регулациите е по-добър от този на забраните, тъй като по този начин ще се възпрепятства незаконната дейност, ще се стимулира целостта на пазара и ще се защити сигурността и стабилността на финансовата система.
Карни заяви още, че „изключителната променливост“ на криптовалутите отразява липсата им на вътрешна стойност или външна подкрепа. Неговите изчисления показват, че средната волатилност на първите десет криптовалути по пазара капитализация е повече от 25 пъти тази на американския пазар с ценни книжа през 2017 г.
В изказването си той посочи отново, че дигиталните валути са се провалили като парична форма, отхвърляйки възможността централните банки да започнат издаването им в бъдеще.
„Има много причини да е малко вероятно криптоактивите във вашия дигитален портфейл да са бъдещето на парите“, каза той, но допълни, че това не означава тяхното отхвърляне. „Технологията в основата им вече оказва влияние. Подлагането на криптоактивите на регулация може потенциално да предизвика зараждането на иновации, които да служат по-добре на обществеността“, посочи той.
Гуверньорът също така подкрепи намерението на американската Комисия по ценни книжа и борси да класифицира криптовалутите като ценни книжа, които са обект на закони, определящи тяхното издаване и търговия.
Комисията за финансова политика на Английската централна банка в момента провежда проучване за това какво влияние ще окажат криптовалутите върху британската финансова стабилност, въпреки че според Карни няма значителен риск.
По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!