Канарските острови ще предлагат застраховка срещу коронавирус на туристите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
95

Тя ще покрива помощта за пътуване, медицинските разходи и удължавването на престоя за карантина за посетителите, които са се заразили на острова

Снимка: EPA/БГНЕС

Канарските острови опитват да си възстановят позициите, за да се покажат като безопасна дестинация на фона на пандемията от COVID-19 пред чуждестранните туристи. Правителството на острова съобщи в сряда, че е постигнало споразумение за предоставянето на застрахователна полица на всички туристи, които пристигат на острова – местни и чуждестранни, пише испанският вестник El Pais.

Застраховката ще покрива помощта за пътуване, медицинските разходи и удължаването на престоя за безплатна карантина за посетителите, които са се заразили с COVID-19 по време на пребиваването си на островите.

Съветничката по въпросите на туризма Яиса Кастила увери в комюнике, че по този начин Канарските острови се превръщат в първата автономна област, която предоставя такъв вид застраховки. Стойността на полицата е около 450 хил. евро, с които ще се застраховат туристите, посещаващи островите до 31 декември.

Застраховката е допълнителна и се активира само когато не съществуват други сключени застраховки от туристите.
Канарските острови са в състояние на тревога, откакто британското правителство обяви, че ще изключи Испания от списъка със страни, за които не се предвижда карантина, на фона на ръста на случаите на коронавирус в области като Каталуния, Арагон и Мурсия.
Така от 27 юли всички туристи, пристигащи във Великобритания от Испания, трябва да се самоизолират за 14 дни. Усилията на испанското външно министерство за изключването на Канарските и Балеарските острови от карантината до момента остават безрезултатни.

Миналата година Канарските острови са били посетени от 15 млн. туристи. Най-голям е бил делът на британците, следвани от германците. По данни на островното правителство принудителното спиране на туризма заради пандемията ще доведе до спад с 66% на туристите и на приходите на архипелага до края на годината. Секторът ще загуби почти 10 млрд. евро през тази фискална година, от които 4,8 млрд. евро през първото полугодие. Спадът на БВП ще бъде с 23%.

Решението на британския премиер Борис Джонсън провали дипломатическите усилия на автономното правителство начело със социалиста Анхел Виктор Торес. Той предвиждаше да покани в началото на юни испанския министър на индустрията, търговията и туризма Рейес Марото, генералния секретар на Световната туристическа организация Зураб Пололикашвили и около 40 журналисти от национални и международни медии на пътуване до редица острови, за да бъдат представени Канарските острови като сигурна дестинация.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!