Какво предвижда проекта “Корнезов”?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
431

Законопроектът на Корнезов дефинира евтаназията като "удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезнен начин, включително и чрез прекратяването на изкуствените системи за поддържане на живота".

Молбата “на страдащия, неизлечимо болен пълнолетен гражданин” трябва да е писмена с нотариално заверен подпис.
Ако болният не може да изрази своята воля, искането за евтаназия се прави с единодушното одобрение на неговия съпруг, пълнолетни деца и родителите на болния.
В проекта се предвижда, искането за евтаназия да се разглежда от специална петчленна комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието, която допуска евтаназията само при единодушно съгласие.
В текстовете е предвидено още решенията на комисията да могат да се обжалват пред ВКС (петчленен състав), включително и от прокурор, който задължително ще участва в процеса.
„Това е един тежък закон, който не поставя политически, а морални проблеми“, каза Любен Корнезов на заседанието на комисията.
Той заяви, че всеки има правото да умре достойно. Според него, евтаназията е най-висшата форма на хуманизъм, когато човек страда.
Реакцията на депутатите в комисията:
“Г-н Корнезов, едва ли очаквате подкрепата на комисия, съставена предимно от лекари, обучавани да спасяват живот”, попита Хасан Адемов от ДПС.
„Не знам дали ще се намери лекар, който би се съгласил да извърши евтаназия“, усъмни се Ваньо Шарков от „Синята коалиция“ и призова Корнезов да оттегли законопроекта си, който „превръща лекарите в изпълнители на смъртно наказание“.
От ГЕРБ пък заявиха, че обществото ни още не е готово за приемането на подобен закон.
ГЕРБерката Джема Грозданова посочи, че в Холандия евтаназията е легализирана след 30-годишен дебат, през 2001 година.
„Темата за евтаназията е “луксозна” – тя е за държави, които осигуряват на гражданите си добро здравеопазване и добри социални условия“, посочи Янаки Стоилов от левицата.
Той допълни, че у нас този дебат трябва да започне, когато държавата успее да гарантира сигурна здравна и социална система на гражданите.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!