Какви са разликите между Boeing 737-500 и 737 Max?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
84

Катастрофата на самолета в Индонезия се случвa в трудни времена за авиационния гигант

Катастрофата на самолета в Индонезия, превозващ над 60 души, се случвa в трудни времена за авиационния гигант Boeing, чиято репутация беше засегната преди години заради разследвания на смъртоносни инциденти, пише The New York Times. Властите все още търсят причината за катастрофата край Джакарта в събота на 26-годишния 737-500 на Boeing. Моделът в центъра на скорошната криза, погълнала компанията, беше 737 MAX, по-късна версия с проблеми по софтуера, които доведоха до две смъртоносни катастрофи.

Какво предизвика катастрофата на Boeing в Индонезия?

Все още причините за катастрофата не са ясни. Полет 182 на Sriwijaya Air, който е пътувал от Джакарта за Понтианак, излита в проливен дъжd след закъснение заради лошото време. Минути след това той изчезва от радарите. Преди да изгуби контакт с диспечерите, самолетът е бил засечен над Яванско море.

Екипажи, използващи хеликоптери, самолети и спасителни кораби, са прекарали деня в търсене на останки от машината в Яванско море. Те са открили части от човешки тела, като се очаква да бъдат проведени ДНК тестове, за да се идентифицират жертвите, съобщи говорителят на полицията в Джакарта, цитиран от The Wall Street Journal.

Разследващите вече са установили локациите на двете т.нар. черни кутии от полета на Sriwijaya Air. Индонезия, архипелаг с хиляди острови, е силно зависима от въздушния транспорт и има дълга история на авиационни инциденти. Самолетът, който катастрофира в събота, е бил опериран от Sriwijaya Air – компанията няма фатални инциденти след началото на дейността ѝ през 2003 г., отбелязва The New York Times.

Какви са разликите между 737-500 и 737 Max?

Самолетът на Boeing, който изгуби контакт в събота, малко след излитането си от Джакарта, e модел 737-500, който е разработен през 80-те години на миналия век. Машината от катастрофата в събота оперира от 26 години. Тя е използвана от Continental Airlines и United Airlines, преди да бъде доставен на Sriwijaya Air през 2012 г.

737-500 не разчита на стабилизационната система MCAS на 737 Max, превърнала се в причина за катастрофата от 2018 г. в Индонезия на Lion Air, при която загинаха 189 души. Същата система беше посочена като причина за катастрофата на 737 Max в Етиопия през март 2019 г., която уби 157 души, информира Bloombergtv.bg.

Тези катастрофи доведоха до заземяването на Max в световен мащаб и криза в рамките на Boeing. Компанията уволни изпълнителния си директор и заяви, че рестрикциите по отношение на Max ще ѝ струват над 18 милиарда долара – тежък удар дори преди коронавирусната пандемия да опустоши индустрията.

Миналата седмица компанията заяви, че се е съгласила да плати 2,5 милиарда долара под формата на глоби и обезщетения във връзка с катастрофата на два самолета от модела 737 Max. В замяна американските власти ще преустановят наказателното производство срещу компанията в САЩ за конспирация с цел измама.

Снимка: Bloomberg/Dimas Ardian
bgonair.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!