Каква е причината за смъртта на родилката и бебето ѝ във Велинград

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
349

Вчера пред лечебното заведение на протест се събраха хора от Ракитово, родното място на починалата жена
25-годишна родилка и бебето ѝ починаха в болницата във Велинград. Вчера пред лечебното заведение на протест се събраха хора от Ракитово – родното място на починалата жена.

Според съпруга ѝ тя е била здрава, не е имала придружаващи заболявания и редовно е посещавала контролните си прегледи. Съмненията му са, че има лекарско забавяне. От болницата отричат, съобщава NOVA.
„Това е голяма загуба, която е и за целия лекарски екип, който даде всичко от себе си, за да оцелеят два живота. Родилката е пристигнала в болницата в добро общо състояние за нормално раждане. Бременността е проследявана от един от лекарите в екипа. Доколкото ми е известно, тя няма придружаващи заболявания”, обясни директорът на МБАЛ-Велинград д-р Данчо Гурдев.

25-годишна родилка и бебето ѝ починаха в болницата във Велинград. По време на раждането крайниците на жената се отпускат, челюстта се стяга, погледът се втренчва и тя изпада в кома. Резултатът от аутопсията ще покаже на какво точно се дължи това.

„Нашите съмнения са, че такъв остър процес може да настъпи при амниотична емболия. Тя може да доведе до ДИК синдром, той е вторичен. Емболията представлява навлизане на околоплодна течност в майчиното кръвообращение. Причинява се от много фактори. Но това са наши предположения”, добави д-р Гурдев.

Когато майката изпада в кома, започва сърдечен масаж, обдишване на жената и подаване на кислород. „Беше интубирана, възстанови сърдечна дейност и спонтанно дишане, но не възстанови съзнание. Тогава предприехме секцио по спешност. Бебето беше извадено без сърдечни дейности и дишане. Три часа се опитвахме да спасим бебето и родилката”, разясни още директорът на лечебното заведение. Д-р Гурдев подчерта, че медиците са направили всичко, което са могли.

Втори ден роднините на 25-годишната родилка, починала след раждане в многопрофилната болница във Велинград, търсят отговор каква е причината за смъртта ѝ, съобщава БНТ.

Тази сутрин те се събраха на мълчаливо бдение в памет на майката и бебето, което също не оцеля.

“Категорично няма забавяне. Раждането започва нормално, но при поредната контракция спират сърцето и дихателната дейност на родилката, изпада в кома”, заяви в “Денят започва” д-р Чавдар Калъчев.

По думите му са започнати адекватни реанимационни мерки.

Роднините на починалата родилка са завели 2 жалби. Образувано е досъдебно производство, назначена е съдебномедицинска експертиза.

Близките твърдят, че са я закарали жива и здрава в болницата, усмихвала се е през цялото времето и е разговаряла, когато се е разхождала по коридора.

Източник: NOVA
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!