Как ще върви ваксинирането във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
348

Здравният министър Мат Ханкок

Великобритания стана първата западна страна, която разреши ваксина срещу новия коронавирус и от следващата седмица започва масова кампания за ваксинация. Как ще протече тя?

Как ваксината беше одобрена толкова бързо?

Извършените от Агенцията за регламентиране на лекарствата и здравните продукти (АРЛЗП) проверки са “отговарят на всички международни норми”, заяви генералният директор на агенцията Джун Рейн, стремейки се да успокои британците, че ваксината е безопасна.

Тя обясни, че “различни екипи са работили паралелно” “денонощно”, включително през уикендите, по различните аспекти, без да чакат да приключат с единия, преди да се захванат със следващия.
Доктор Пени Уорд от Лондонския кралски колеж обясни, че бързото разрешаване на ваксината във Великобритания може да се обясни с разликата в процедурите на АРЛЗП и на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ).

“За разлика от ЕАЛ, АРЛЗП може да задава въпроси на всеки етап и да получава отговори по-бързо, защото е една агенция”, каза тя в изявление.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок увери, че Брекзитът е позволил на Великобритания първа да одобри ваксината, но АРЛЗП внесе известен нюанс, като увери, че следва същите процедури като европейците.

Кой ще бъде ваксиниран?

Ваксинациите ще са доброволни и започват от началото а следващата седмица в девет приоритетни групи. На първо място са обитателите на старческите домове, следвани от лекуващия персонал и хората над 80-годишна възраст, а хората над 50 години са последни.

Ваксинирането на бременни жени и на деца не се препоръчва, освен по изключение.

От следващата седмица ще са налични 800 000 дози от тази ваксина, което ще позволи на първо време да бъдат ваксинирани 400 000 души от приоритетни групи. Те ще бъдат директно потърсени от здравните служби и ще получат по две дози ваксина в интервал от 21 дни.

Това ще е “най-голямата ваксинационна кампания в историята на страната ни”, заяви шефът на английската служба за обществено здравеопазване Саймън Стивънс.

Какви са техническите предизвикателства?

Ваксината на Пфайзер и Бионтех трябва да се съхранява при много ниски температури, между минус 70 и минус 80 градуса. Дозите ще се доставят от завода на Пфайзер в белгийското селище Пюрс.

Председателят на експертната група на Комисията за хуманна медицина професор Мунир Пирмохамед обясни на пресконференция, че ваксината е “стабилна за кратко време при 2 – 8 градуса, което позволява транспортирането й към местата за ваксинация”.

Пфайзер впоследствие уточни на пресконференция, че ваксината може да се съхранява в продължение на пет дни при температури между 2 и 8 градуса.

“Ваксината ще бъде в правителствените складове най-късно до уикенда”, каза директорът на британския клон на Пфайзер Бен Озбърн и уточни, че достъп до ваксината ще се получава само чрез държавната здравна служба, а не чрез частни фирми.

Според здравния министър Мат Ханкок 50 болници в цялата страна са готови да получат ваксината. Освен в болници хората ще могат да се ваксинират във ваксинационни центрове, аптеки или поликлиники.

Според в. “Дейли телеграф” армията ще е натоварена със създаването на 10 големи ваксинационни центъра в големите градове. Някои от тях ще са в конферентни зали или стадиони.

Колко време ще е нужно за ваксиниране на населението?

Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината на Пфайзер и Бионтех за 2020 и 2021 г., което ще позволи да се ваксинират 20 милиона души, или малко под една трета от населението.

“Няколко милиона” дози ще пристигнат този месец, съобщи здравният министър Мат Ханкок.

Страната с население от 66 милиона души е поръчала ваксини и от други лаборатории, включително 100 милиона дози от ваксината на учените от Оксфордския университет и британската лаборатория АстраЗенека и 60 милиона дози от ваксината Новавакс.

Ще са необходими няколко месеца за ваксиниране на най-уязвимите към вируса групи от населението.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!