Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
156

69% готови да заминат заради по-доброто възнаграждение

Снимка: Pixabay
Една от основните причини, поради която българите напускат страната и избират да работят в чужбина, е по-високото заплащане.
Според проучване направено от сайта Rabota.bg на въпрос: „Бихте ли избрали да работите в чужбина?“ 69% от анкетираните споделят, че биха работили в чужбина, тъй като смятат, че там ще имат по-добър стандарт на живот и различни възможности за реализация.
43% от участвалите в анкетата посочват като основен фактор по-високото финансово възнаграждение в чужбина, а другите 26% – ниският стандарт на живот в страната ни.

Проучването показва, че все по-често българите емигрират заради недоверието към институциите, както и привлекателната възможност за по бързо намиране на високо платена работа в чужбина

Едва 21 % от интервюираните посочват, че не биха работили в чужбина, защото не искат да напускат страната, тъй като икономическата среда се подобрява, а на трудовия пазар има глад за специалисти. Само 5% обаче казват, че са доволни от работата си в България.

През 2018г завърналите се българи от чужбина са близо 16 169, което е два пъти повече в сравнение с 2016г., показват данни на НСИ. Близо 40% от тях са в активната възраст от 20 до 44 години. Въпреки увеличаващия се брой на завърналите се, делът на емигрантите продължава да бъде двойно по-висок – 31 263. И тук възрастовата група от 20 до 44 години е най-голямата.

Оказва се, че ръстът на заплатите е една от основните причини, които връщат българина у дома. Сред останалите предимства са и дългото майчинство, възможността да са близо до семейство и приятели, както и да започнат работа в авторитетни компании в развиващи се сектори, да получават атрактивно възнаграждение, да имат гъвкаво работно време и добър социален пакет, които им осигуряват висок стандарт на живот.

По публикацията работи: Камелия Цветанова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!