Джонсън: Безизходицата около Brexit ще бъде преодоляна с търговско споразумение

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
69

Той продължава да твърди, че може да отпадне необходимостта от така наречения предпазен механизъм за Северна Ирландия

Снимка: Ройтерс

Фаворитът за следващ премиер на Великобритания Борис Джонсън заяви в авторска статия от неделя, че страната му може да напусне ЕС чрез договарянето на споразумение за свободна търговия, а то от своя страна да премахне нуждата от един от по-проблематичните елементи на предишното споразумение между Лондон и съюза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
В седмичната си рубрика за Daily Telegraph Джонсън посочва, че може да бъде направено така, че да отпадне необходимостта от така наречения предпазен механизъм за Северна Ирландия. Този механизъм беше залегнал в предишното споразумение между ЕС и Великобритания, но много от депутатите в британския парламент го отхвърлиха.

„Има пребогат набор от възможности да се намерят нужните решения – и те могат и ще бъдат намерени, в контекста на споразумението за свободна търговия, което ще договорим с ЕС /…/ след като сме напуснали на 31 октомври”, написа Джонсън в статията си.

„Можем да излезем от ЕС на 31 октомври и, да, със сигурност имаме технологията да го направим. Това, от което сега се нуждаем, е воля и устрем”, допълни той.
По-рано в неделя ирландският министър на външните работи Саймън Ковини заяви отново, че ЕС няма да променя споразумението за раздялата с Великобритания, част от което е и предпазният механизъм. Той каза, че ако Великобритания скъса това споразумение, “и двете страни ще се окажат в беда”. Ковини обаче допусна вариант новият премиер на Обединеното кралство да получи някои промени в политическата декларация за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел, чрез които да отпадне нуждата от предпазния механизъм.

Също в неделя британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че ще подаде оставка, ако Борис Джонсън стане новият премиер на Великобритания, защото не може да подкрепи лидер, който с радост би извел страната от Европейския съюз без сделка. Той не смята, че бившият кмет на Лондон може да постигне сделка със съюза до изтичането на крайния срок.

Решението на Хамънд показва силните настроения в парламента срещу Brexit без сделка, което според някои депутати и много представители на бизнеса би било катастрофално за икономиката.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!