Как Северна Ирландия изненадващо се оказа големия печеливш от Брекзит?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1924

Икономическите и практическите последици от Брекзит ще започнат да се усещат, тъй като преходният период между ЕС и Великобритания приключи по време на преговорите за ново търговско споразумение, съобщава Би Би Си.

Тази сделка беше подписана на 24 декември, но споразумението няма да бъде преживяно по същия начин от Северна Ирландия както от останалите участници, информира Би Би Си.

И въпреки че е част от Великобритания, заедно с Англия, Шотландия и Уелс, Северна Ирландия ще бъде в позиция, която мнозина биха могли да класифицират като по-изгодна от останалите.

Какво печели Северна Ирландия?

Брекзит ще означава край на свободното движение между европейци и британци и прилагането на определени бариери за потока от стоки и услуги, които не са съществували преди.

Много от новите ограничения обаче няма да важат за Северна Ирландия, която споделя сухопътна граница с Република Ирландия, която остава член на ЕС.
Родените в Северна Ирландия имат право както на ирландско, така и на британско гражданство.

Тези, които упражняват това право, ще могат да запазят европейско гражданство, нещо, което не е достъпно за хората във Великобритания, които притежават само британско гражданство.

И това има сериозни последици.

На първо място, гражданите с ирландски паспорт все още ще могат да използват експресните линии и електронните портали, предназначени за европейците на летищата. Това може да спести по-дълго чакане.

Тези, които имат британски паспорт, по принцип ще трябва да преминат през линията на неевропейци, където преминават останалите националности.

По-фундаментално: тези с ирландски паспорти ще продължат да се ползват от правото си на свободно движение на хора в ЕС.

Това означава, че както те, така и техните съпрузи и деца, могат да живеят, работят и учат във всяка държава членка на блока, без да се нуждаят от виза и без ограничение на времето на престой.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние обясни това по време на реч в Белфаст, столицата на Северна Ирландия, през 2020 г.

„Докато Северна Ирландия вече няма да бъде част от ЕС, родените и израсналите тук, които решат да бъдат британски граждани, ще останат европейски граждани.“

„Това означава, че те ще могат да продължат да се движат и да пребивават свободно в рамките на ЕС.“

Образование в ЕС

След Брекзит Великобритания ще спре да участва в програмата „Еразъм“, предназначена за европейските студенти да прекарат семестър или година в друг университет в друга държава- членка.

Вместо това Великобритания подготвя собствена програма за обмен, която ще се нарича Тюринг, по името на известния математик Алън Тюринг, но повечето подробности все още са неизвестни.

Студентите от университетите в Северна Ирландия обаче ще могат да продължат да участват в програмата „Еразъм“ поради финансиране и административна помощ от ирландското правителство.

Министърът на Ирландия за висше и продължаващо образование, изследвания, иновации и наука Саймън Харис заяви: „Правителството на Ирландия поема тържествен ангажимент към Северна Ирландия, че дори след Брекзит ние гарантираме, че все още има начин за сътрудничество и да си сътрудничат във връзка с висшето образование „.

Финансирането ще продължи да бъде достъпно за студенти, записани на пълен курс в университетите в Северна Ирландия.

Това няма да бъде ограничено до тези с ирландски паспорт, но тези с британски паспорт също ще могат да кандидатстват за него.

Търговия

Британски и европейски компании ще могат да продължат да продават своите продукти през Ламанша, без да се прилагат такси.

Това беше предвидено в търговското споразумение, постигнато на 24 декември. Но бизнесът във Великобритания, на територията на Обединеното кралство с три държави (Англия, Уелс и Шотландия), но който не включва Северна Ирландия, ще се сблъска с изцяло нова система от нетарифни търговски бариери, която включва документи, сертификати и митнически контрол. докато влиза в ЕС.

Северна Ирландия няма да се сблъска с тези бариери, тъй като ще остане в рамките на единния европейски пазар на стоки.

Това е следствие от Северноирландския протокол, специално споразумение за предотвратяване на така наречената „твърда граница“ със съседната република Ирландия.

Например, камион с месни продукти от Северна Ирландия може да се качи на ферибот в пристанището на Дъблин в Ирландия и да слезе във френско пристанище без никакви документи и контрол.

Въпреки това, за подобен камион да пътува от Шотландия до Франция, той ще се нуждае от нови здравни сертификати за износ и властите ще изискват уведомление преди пристигането му.

Освен това ще трябва да мине през граничен контрол, където товарът ще бъде физически прегледан.

Това от друга страна предполага съществуването на нови търговски бариери в самото Обединено кралство.

И то е, че въпреки че този камион, натоварен с шотландско месо, би могъл да бъде прехвърлен в Кардиф или Лондон, без да се налага да преминава контрола, при влизане в Северна Ирландия това би било сякаш влиза на територията на ЕС.

Следователно, ще трябва да се подложите на същата бюрокрация и контрол, както ако сте влезли във френско пристанище.

debati.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!