Джонсън би загубил мястото си в парламента при избори днес

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
209

Същевременно нито една от двете водещи политически партии в Обединеното кралство не е в състояние да спечели пълно мнозинство

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Ако във Великобритания имаше избори сега, то британският премиер Борис Джонсън би могъл да загуби мястото си в парламента и мнозинството си. Същевременно нито една от двете водещи политически партии в Обединеното кралство не е в състояние да спечели пълно мнозинство, показва ново социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Според изследването управляващата Консервативна партия, ако изборите бяха днес, би загубила 81 места, а с това и сегашното си мнозинство от 80 депутати. Така торите биха останали с 284 места в парламента, а опозиционната Лейбъристка партия би спечелила 282 места, констатира проучването.

Шотландската национална партия, която иска Шотландия да се отдели от Обединеното кралство, би спечелила 57 от общо 59-те депутатски места от шотландските избирателни райони. Това означава, че формацията потенциално би могла да играе ролята на балансьор при съставянето на бъдещо правителство.

Самият премиер е заплашен от това дори да загуби собственото си депутатско място от Ъксбридж, Западен Лондон, показва изследването.

Проучването е важно, защото е първото подробно изследване на обществените нагласи след приключилите наскоро преговори на Джонсън за Брекзит и решението му да се откаже от отхлабването на противоепидмичните мерки, в резултат на което на жителите в някои части на Южна Англия беше забранено да се съберат със семействата си за Коледа като мярка срещу разпространението на вируса.

Проучването е направено от компанията Fokaldata по поръчка на в. “Сънди таймс” сред над 22 000 души и в него в продължение на четири седмици през декември са изследвани всички избирателни райони един по един.

На последните избори през 2019 г. Джонсън спечели категорична победа, която му позволи да извади Великобритания от орбитата на ЕС, което стана факт в новогодишната вечер след половинвековни тесни отношения.

Възможно е обаче за в бъдеще във все по-определящ фактор за оценката за управлението му да се превръща справянето на правителството с епидемията от коронавируса, който отне живота на над 74 000 британци и съсипа икономиката.

Следващите редовни избори във Великобритания са през 2024 г.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!