Как се вербуват българите шпиони в Англия

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
320

Три етапа – лични срещи, убеждаване, че възгледите им са в противоречие с политиката на страната, уточняване на детайлите, които ще предават

 

“Много съм амбициозна, неща като “не може” за мен няма – разказва тя през 2021 г. в подкаст, с който “24 часа – 168 истории” се сдоби. – Понякога моята упоритост граничи с глупост, но ми помага да постигна всичко. Не се спирам. Винаги искам повече. Това е причината. Обичам работата си. Гледам да забравям постиженията и не се възгордявам. Просто продължавам. Всяко едно постижение ми е като първо. Не съм сигурна, че някога ще кажа – успешна съм. Аз съм най-големият си критик. Никога не съм се страхувала от каквото и да било.”

Проверка на годишните финансови отчети на нейния салон за красота показва, че тя е получила 20 хил. паунда субсидия от британското правителство по време на пандемията от коронавирус.

Остава пълна загадка как Габерова и другите българи са били вербувани от Русия. Не е известно и каква информация са предавали на разузнаването й, но от това ще зависи присъдата им. Тя ще стане ясна през 2024 г. Преди дни те бяха оставени в ареста под претекст, че представляват опасност за Великобритания. Магистратите не изключиха, че могат да напуснат страната и да се укрият. Следващото дело по случая ще е на 13 октомври.

Твърди се, че българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия, а целта е била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу набелязаните. Петимата са обвинени и че са участвали в заговор с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия. Той е в близки връзки и с руските тайни служби.

Пред “24 часа – 168 истории” специалистът по международна сигурност доц. Искрен Иванов разкрива системата, по която се привличат информаторите, както и каква е била ролята на сънародниците ни в конкретната мрежа.
dnesplus.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!