Как се развива процесът по придобиване на статут за уседналост във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
420

Има забавяне при разглеждането на поне 305 000 подадени молби за уседнал статут от граждани на ЕС във

Великобритания, сочат данни на британското министерство на вътрешните работи.
Това поставя под съмнение дали със засилващия се наплив от заявления преди крайната дата 30 юни, всички документи могат да бъдат обработени навреме. Появиха се и призиви крайният срок да бъде удължен.

Има вероятност да бъде прието 28-дневно удължаване на срока за лица, които докажат, че имат проблеми при кандидатстването за статут на уседналост по независещи от тях причини.

Ако не подадат документите си до крайния срок 30 юни гражданите, които имат право да кандидатстват да уседнал статут или статут на временна уседналост, могат да загубят това свое право.

Професор Шарлът О,Брайън от университета в Йорк описва последствията:

„В този конкретен случай онези, които пропуснат крайния срок, просто за едно денонощие ще се превърнат в незаконно пребиваващи в страната, ще станат обект на враждебна среда и вероятно ще бъдат депортирани. Това означава, че изведнъж от напълно законно пребиваващи и в много случаи дългосрочно икономически допринасящи за благото на Обединеното кралство граждани на ЕС, ще се превърнат в хора, които няма да могат да работят, да наемат къщи, да си откриват банкови сметки, да се ползват от социални помощи и безплатно здравеопазване, дори да карат колите си.“

Последнитe официални данни от Хоум офис показват, че са били подадени 5 423 300 апликации, което надхвърля други официални данни, че на Острова пребивават 3,5-4 милиона граждани на ЕС.

От подадените досега молби 53% процента са били одобрени за уседнал статут и 44% за временен уседнал статут. На 3%, тоест на около 162 000 души, е отказан статут. 4% от заявките на българите или румънците завършват неуспешно.
Интересно е да се отбележи, че при българите и румънците е много по-висок и процентът на даден временен статут на уседналост, отколкото постоянен.

Проблемите обикновени възникват при документалното доказване за правото на такъв статут и особено когато кандидатстващите се опитват да присъединят към техния статут членове на семейството.

На 19 и 20 юни посолството ни в Лондон организира открити консулски дни в Единбург, Шотландия, за оказване на максимална помощ на българите там. Вече има много предварителни записвания, като почти всички те са за смяна на паспорт, лична карта или издаване на временен документ за самоличност, необходими при кандидатстване за статут на уседналост.

Всички българи, които нямат статут на уседналост и пътуват за Острова, след 30 юни ще трябва да си вадят визи, ако искат да работят и да учат.

Те могат да влязат и без визи, но за определен срок, като туристи. И преди тази дата вече има доста случаи на връщане на граждани на ЕС, които на пръв поглед имат изрядни документи.

За последните две години само румънците изпреварват българите по отказан достъп на граждани от ЕС.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!