Как осъдиха българин за трафик на мигранти в Гърция, без да е стъпвал там

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
101

Потърпевшият Никола Милчев е застрашен от 27 години затвор и глоба от 53 000 евро

Law and Justice

Осъдиха 85-годишен българин на 27 години затвор и глоба от 53 000 евро за трафик на мигранти в Гърция. Оказва се обаче, че мъжът никога не е стъпвал в южната ни съседка. Човекът бил обвинен, че превозвал бежанци с камион, който си купил в Швеция, информира NOVA.

Според него и близките му цялата мистерия се крие в нещо много просто – открадната лична карта.

“На пазара в Бяла Слатина ми откраднаха документите. Веднага отидох в полицията. Блокирах дебитната си карта. Направих си снимка за нови документи. След месец и половина ме извика прокурор и ми каза, че има регистриран камион на мое име и съм прекарвал мигранти”, разказа осъденият Никола Милчев в ефира на “Здравей, България”.

Първата призовка била получена през 2016 г.

“Изпратихме писма до всички институции в страната. Казаха ни да си наемем адвокат”, коментира Илияна Каменова, внучка на потърпевшия.

Дъщерята на Никола – Паулина Каменова обясни, че семейството се свързало с прокуратурата във Враца.

“Баща ми даде показания. Казаха му да не се притеснява. Няма как с 300 лв. пенсия да плащаме за адвокат. Не пожелавам на никого да преживява такъв шок. По най-бързия начин намерихме българска адвокатка, която работи в Гърция. Преди дни спечелихме дело за мярката за задържане под стража”, добави Паулина.

Делото по същество ще се разгледа през април.

Казусът коментира и омбудсманът Диана Ковачева.

“Става въпрос за фрапантен и шокиращ случай. Това е системен проблем. Стана ясно, че никой не е застрахован от такова нещо. Разбрах за казуса миналата есен. Веднага сезирахме Министерството на правосъдието и това на вътрешните работи. Те ни информираха, че незабавно личната карта на мъжа е била обявена за невалидна. Свързахме се и с генералния консул в Солун, който оказа пълно съдействие. Г-жа Екатерина Захариева също реагира. Преди присъдата изпратихме необходимите документи на гръцките власти. Това стана през септември”, поясни Ковачева.

И допълни, че се надява през април мъжът да бъде оправдан.

“Върви се с бързи крачки към осъждането на един абсолютно невинен човек и фрапантна съдебна грешка. Българският съд няма да допусне екстрадирането на този мъж. Глобата от 53 000 евро обаче няма да изчезне. Необходимо е да се създаде експертна група, за да бъдат анализирани подобни случаи”, подчерта омбудсманът.

vesti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!