EasyJet ще съкрати всеки трети свой служител

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
101

Превозвачът ще експлоатира 51 самолета по-малко от планираното до края на 2021 г. и ще рационализира мрежата си от европейски бази

Снимка: Bloomberg LP

EasyJet Plc ще съкрати хиляди работни места, представляващи до 30% от работната сила, за да се справи с последствията от коронавирусната криза, предава Bloomberg.

Вторият по големина в Европа нискотарифен превозвач ще започне консултации със служителите относно съкращенията през следващите дни, обяви компанията в изявление.

Базираната в Лутън, Англия, фирма има около 15 000 служители, което предполага, че 4 500 места са в риск.

EasyJet свива разходите на фона на подготовката за възстановяване на операциите на европейския туристически пазар, който обаче е силно свит заради кризата.

Конкурентите на компанията British Airways и Ryanair Holdings Plc планират да освободят общо 15 000 работници. SAS AB заяви, че ще съкрати 5 000 работни места и че вероятно ще има нужда от допълнителна държавна помощ. Norwegian Air Shuttle ASA пък може да свърши парите още през третото тримесечие.
„Трябва да обмислим много трудни решения“, казва главният изпълнителен директор на EasyJet Йохан Лундгрен в съобщението. Той прогнозира бавно възстановяване от щетите от коронакризата и очаква търсенето да се върне на нивата от 2019 г. за около 3 години.

Превозвачът ще експлоатира 51 самолета по-малко от планираното до края на 2021 г. и ще рационализира мрежата си от европейски бази.

Полетите ще се възобновят на 15 юни по няколко маршрута, главно в рамките на Великобритания и Франция, съобщават още от компанията. Капацитетът се определя на 30% при обичайните нива през четвъртото фискално тримесечие.

ЕasyJet вече отложи доставката на 24 самолета, което намали краткосрочните разходи на компанията с над 1 млрд. паунда (1,2 млрд. долара). Превозвачът изтегли и два заема, както и се включи в механизма за корпоративно финансиране на Великобритания. Компанията се стреми да си осигури още 650 млн. паунда от продажбата и отдаването на самолети. Така общата му ликвидност би достигнала 2 млрд. паунда.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!