Как “Кокаиновият крал” Евелин Банев го заловиха за марихуана?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
648

Брендо бил заловен до къща в Киев, адвокатът му не знаел къде е

В Киев задържа на 6 август отдел за оперативно разследване залови международно издирвано лице. 55-годишен чужденец е бил член на престъпна група, която включва пране на пари и трафик на наркотици в Европейския съюз. Той е бил по подправени документи, издадени на името на друго лице, той също е наел частна къща близо до Киев по време на претърсването на неговото местожителство е открита нарколаборатория.

Кокаиновият крал. Така е известен Брендо не само у нас, а и в Румъния и Италия. В България Евелин Банев има шестгодишна присъда от 2018 г. за финансови престъпления, свързани с наркотрафик. В Италия има присъди за 20 години отново за наркотрафик, а в Румъния – 10 години и половина.

Interpol също го издирва.

Брендо е фигура от много висок калибър в европейското наркоразпространение и арестът му точно в Украйна е изненадващ, смята Йово Николов.

“Евелин Банев е известен със своята предпазливост в престъпните среди до степен на параноя. Затова мен ме изненада фактът, че е арестуван в Украйна и то във връзка с лаборатория за производство на марихуана”, изтъкна криминалният журналист.

Официалното съобщение от украинската полиция сочи, че е задържан български гражданин, който има присъди в България и Румъния за наркотрафик. Информирано е и българското външно министерство.

Какво следва? Брендо ще остане 20 дни в ареста в Украйна, след което българската прокуратура има право да поиска екстрaдицията му у нас. Също както и румънската, и италианската, където трябва да излежи присъдите си.

“Въпросът е чисто правен: дали ще бъде въдворен в България или в Румъния – тоест коя държава първа ще го екстрадира, за да си излежи присъдата”, обясни Йово Николов.

Пред Bulgaria ON AIR Ина Лулчева, която е адвокат на Eвелин Банев, обясни, че няма представа къде е клиентът ѝ и не го е чувала отдавна.

Българската прокуратура поиска екстрадирането на Банев.

По публикацията работи: Петя Славова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!