Как британците си спасяват бизнеса: ядеш за 20 паунда, плащаш 10

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
3199

През август клиентите на заведения за хранене във Великобритания се наслаждават на ястията на половин цена. Това е възможно благодарение на правителствената кампания “Яж навън, за да помогнеш”. Нейната цел: да се окаже подкрепа на заведенията, които предлагат закуска, обяд и вечеря на място, съобщава Дойче Веле.

Отстъпката за клиентите е ограничена до 10 паунда на човек на едно хранене. За програмата са предвидени общо 500 милиона паунда. Само между 2 и 4 август над 10,5 милиона души са се възползвали от възможността да хапнат в ресторант на половин цена.

Като цяло ресторантьорите дават висока оценка на програмана “Яж навън, за да помогнеш”. Някои от тях говорят за скок в оборота с близо 200% в сравнение с предходния месец. Служителите и собствениците на заведения често казват, че новите мерки им дават малко повече увереност.

Ограниченията, въведени заради пандемията, нанесоха сериозен удар на гастрономията. Йън Смит, който е главен готвач в ресторант в елитния квартал Челси в Лондон, също оценява положително програмата, въведена от британския финансов министър Риши Сунак, но предупреждава, че тя има своите ограничения.

Въпреки хубавото време и летните ваканции на децата, “Яж навън, за да помогнеш” не се оказва полезна за всички. Пол Дуран ръководи кафене, което обикновено е пълно със служители от съседните офиси, както и туристи. Въпреки че в момента предлага менюта на половин цена, той почти няма клиенти.

Собственичката на ресторант в Лондон Роуз Тъки не одобрява краткия срок, в който важи помощната програма. “Това е маратон за оцеляване. Хубаво е, но тази програма, важаща само през август, няма да промени ситуацията.” Една от положителните страни на инициативата е, че все повече млади хора решават да дадат шанс на нейния ресторант, признава тя. Но въпреки това приходите ѝ са със 70% по-ниски, отколкото преди корона-кризата.
banker.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!