JPMorgan вече ще наема хора с криминално минало

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
51

Банката вече не пита кандидатите за работа дали имат досие

Снимка: Twitter профил JPMorgan
JPMorgan иска да даде на хората с криминални досиета втори шанс за добра работа.

Съединените щати се гордеят с най-ниския си процент на безработица от близо 50 години, но това не важи за хората, излежали присъди. Днес обаче най-голямата банка в страната обяви, че иска да промени това, съобщава CNN.

“Когато някой не може да прекрачи вратата, за да се конкурира за работа, това е лошо за бизнеса и лошо за общностите, които се нуждаят от достъп до икономически възможности”, заяви изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън в съобщение за пресата.

Банката заяви, че иска да разшири своя набор от потенциални служители, след като вече е наела някои хора с излежани присъди на работни места на първо ниво, като обработка на транзакции и обслужване на сметки.

Съединените щати губят между 78 милиарда и 87 милиарда долара годишен БВП, като изключват от работната сила хора, които имат криминални досиета, според банката. Проучванията показват също, че предоставянето на образование и възможности също намалява рецидивизма.

Финансовите институции се регулират от Федералната корпорация за гарантиране на влоговете относно наемането на служители с досие. Агенцията започна да облекчава правилата миналата година.

JPMorgan вече не пита при кандидатстване за работа бъдещите служители дали имат криминално досие.

Но все още има много работодатели, които изискват оповестяване на излежани присъди и това създава пречка за навлизането на пазара на труда за хора с криминално минало. Поради това равнището на безработица е много по-високо за американците с досиета, отколкото за тези без. Всъщност това е приблизително 27% за приблизително пет милиона бивши затворници в страната, според JPMorgan. При 3,5% ниво на безработица за САЩ като цяло.

Но ако сте били в затвора за обир на банка, вероятно няма да бъдете нает от JPMorgan.

Миналата година 10% от наетите в банката 2100 души са имали криминално досие. Престъпленията варират от лошо поведение до притежание на наркотици и обвинения за шофиране в нетрезво състояние.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!