Джонсън ще оттегли сделката за Brexit, ако депутатите опитат да я променят

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
157

Премиерът иска народните представители да гласуват само с “Да” или “Не” одобряват ли договореното с ЕС

EU, Union and UKIP flags wave outside the houses of Parliament, in London, Monday, Oct. 21, 2019.(AP Photo/Alberto Pezzali)

Снимка: БТА
Британският премиер Борис Джонсън иска споразумението за Brexit да бъде прието от парламента в Лондон във вида, в който е договорено с ЕС, заяви неговият говорител, цитиран от Reuters. Той предупреди депутатите, че правителството ще отмени гласуването на сделката, ако депутатите опитат да направят промени в нея.

„Гласуването ще се проведе, ако председателят на Камарата на общините (Долната камара на британския парламент) го позволи и ако не бъдат приети никакви изменения. Ако бъдат приети промени, вотът ще стане безсмислен. Няма нужда да се провежда безсмислено гласуване, правителството ще оттегли споразумението“, казал е говорителят на Джонсън пред репортери.

В събота британските депутати трябваше да гласуват с „да или не“ приемат ли ревизирания вариант на споразумението с ЕС, но народните представители настояха решението да се отложи. Днес Джонсън все пак ще пробва да прокара сделката отново.

Вотът днес може да се проведе, само ако председателят на Камарата на общините Джон Беркоу позволи. Има вероятност обаче той да прецени, че новото гласуване е против правилата, тъй като парламентът вече е обсъдил одобрението на сделката. Тогава бе решено, че споразумението ще бъде ратифицирано, едва след като бъдат всички законодателни промени във Великобритания, необходими за изпълнението му. Така на практика депутатите принудиха Джонсън да поиска от ЕС ново отлагане на Brexit. След като го направи, той обаче изпрати в Брюксел второ писмо, в което заяви, че според него поредно отлагане на Brexit не е необходимо и дори би било вредно за Великобритания.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!