Йордановден е

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
61

Снимка: БГНЕС

Йордановден е днес. В народната традиция празникът е наречен и Водици. С него завършват мръсните дни. Наречен е така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.

На реката или езерото свещеникът прави водосвет, а после хвърля кръста във водата. Момците се надпреварват кой ще го извади пръв.

Водосвет на българските бойни знамена и светини организират днес, на Богоявление Община Шумен и Командването на Шуменския военен гарнизон. Ритуалът ще се състои от 11.00 часа пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. В церемонията ще се включат представителни роти от Шуменския военен гарнизон и реконструктори от Националното дружество „Традиция“ – клон Шумен. След благославянето на бойните знамена и светини – в 12.30 часа – по традиция във водите на Шуменското езеро ще бъде хвърлен Богоявленският кръст.

Водосвет, литийно шествие и ритуал по хвърляне на кръста във водите на р. Дунав организира на Йордановден Русенската света митрополия. Началото на празника за Богоявление е от 11:00 ч. пред Катедралния храм „Света Троица“ в Русе, откъдето ще тръгне литийното шествие. На понтона пред хотел „Рига“ русенският митрополит Наум ще извърши тържествен водосвет и ще благослови бойните знамена на почетната рота на Русенския гарнизон. В 11.30 ч. ще е традиционното хвърляне на кръста във водите на река Дунав.

Ритуалът по изваждане на кръста в град Бяла, област Русе, ще се състои до моста на Колю Фичето на река Янтра. От Общината са осигурени парични награди за всички участници. Началото на празника ще бъде поставено с тържествена литургия в църквата “Св. Георги” в Бяла.

Богоявленски ритуал по спасяването на Светия Кръст Господен организират днес в Силистра и Доростолската Света митрополия и местната администрация. В 8.30 ч. е посрещането на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков в катедралната църква „Св. апостоли Петър и Павел“. От 9.00 ч. е Божествената Света литургия. Литийното шествие тръгва в 10.30 ч. Под звуците на Градски духов оркестър духовенството, представители на институции и гражданството ще се отправят от катедралната църква „Св. апостоли Петър и Павел“ към река Дунав – стария понтон на пристанището, където ще се състои ритуалът по хвърлянето и спасяването на Светия Кръст Господен.

Традицията ще бъде спазена и в Тутракан. В храма „Св. Николай” (в 8:30 ч.) ще бъде отслужена Света литургия, а в 9:30 литийното шествие ще тръгне от храма по централната ул. „Трансмариска” и ще стигне до брега на р. Дунав, където ще бъде изпълнен ритуалът по спасяването на кръста.

Край Велики Преслав Светият кръст ще бъде хвърлен във водите на река Камчия от Омуртаговия мост в стария град. Преди това духовниците ще благославят водите на река Камчия. И тази година богоявленският кръст е изработен от преславския дърворезбар Калин Къров. Той е изобразил Разпятието върху обработено орехово дърво. Кръстът ще бъде дарение за празника и ще остане при този, който го извади от реката. Ритуалът на Йордановден започва в 11:00 часа. Преди това ще бъде отслужена литургия в най-старата църква „Св. св. Петър и Павел“ и ще бъде отслужен водосвет за здраве.

Богоявленската традиция ще бъде спазена и в Разград. В ритуала за вадене на кръста от водите на язовир „Пчелина“ се очакват около 30 младежи. Празникът на яз. Пчелина 2 край Разград започва в 10:00 часа, а ритуалното хвърляне на кръста ще е след 11 часа.

В Търговище ритуалът за спасяване на богоявленския кръст капочва в 12.00 ч. край шадравана на площад “Свобода” .

Ритуал по спасяването на кръста ще има днес и в Смядово. В 8:00 часа в храма „Свети Архангел Михаил“ ще започне литургията за Богоявление. В 11:00 часа кръстът ще бъде хвърлен в река Смядовска. За смечлаците, които се хвърлят да го спасяват, общината е осигурила награди.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!