Бизнесът се ориентира към износ извън ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
549

Износът на България ни се е увеличил значително през второто тримесечие на годината,

но основната причина е ниската база от миналата година, когато икономиката усети най-силно кризата.

Това показват данните на Националния статистически институт, според които стойността на експорта ни е близо 7.4 млрд. лв. от април до юни, с 38% повече, отколкото същия период на миналата година. По-значително е увеличението на износа за страни извън Европейския съюз с 44%, отколкото за държавите от общността.

Над половината от експорта ни за трети страни (това са държави извън ЕС) е за съседите ни – Турция, Сърбия, Македония, както и към Русия, Сингапур и Китай. Експортът на българска продукция за Китай е нараснал повече от три пъти, а този за Сингапур – с една четвърт. С около 50 на сто се увеличава този за Сърбия и Русия, още по-голям е ръстът на продукцията за Турция. От НСИ отбелязват, че значително повишение има в продажбите на родно производство в Перу и Бразилия.

По повод тези данни Цветослав Цачев, ръководител “Анализи” в “Елана”, коментира пред “Дневник”, че това прави ръста не особено устойчив. “Виждаме, че износът ни расте много силно към държави, към които обемът му е малък и може би затова той ще е нестабилен”, каза Цачев. Според него е малко вероятно толкова силно покачване от почти 40 на сто да се задържи до края на годината, но все пак повишението ще е сериозно число за цялата година.

Според Илия Келешев, председател на браншова камара “Машиностроене”, прогнози специално за техния сектор не могат да се дадат, защото повечето предприятия нямат осигурени поръчки за последното тримесечие.

Той посочи, че специално за машиностроенето ръстът на износа за първото полугодие е с около 30-40% спрямо същия период на миналата година. Въпреки повишения износ обаче обемите на произведената продукция в машиностроенето са нараснали минимално, с по 2-3%, посочи Келешев.

“Големият ръст на износа не означава, че машиностроенето е излязло от кризата”, коментира той. Според него е изключено да се мисли, че през тази година, дори и през следващата, ще бъдат достигнати нивата от 2008 г.

Докато износът ни бележи значителни повишения, вносът напредва доста по-скромно. Общият му обем се е увеличил с малко над 4 на сто.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!