Италианската мафия се захваща с Източна Европа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
431

Според експерта Кристиано Томаси мафиотите мислят като икономисти, опитвайки се да се възползват от европейски субсидии
Снимка: Архив Ройтерс

Италианската мафия e започнала да разпростира пипалата си в Източна Европа, след като разяде икономическата и социалната плът в други европейски страни, в които действа. Това смята италианският експерт Кристиано Томаси, полковник в силите на италианските карабинери и служител на Националната дирекция за антимафиотски разследвания, предава БТА.

Присъствието на италианската мафия в Германия, Франция или в Испания е известно отдавна, но отсега нататък тя се обръща и към страни от Източна Европа, които са членове на Европейския съюз, казва Томаси в интервю за агенция „Франс прес“.

В началото на март словашката полиция пусна на свобода седмина италианци, задържани след убийството на словашкия журналист Ян Куциак, разследвал корупционни афери и връзки на словашки представители с италианската мафия.
„Италианските мафиотски организации напредват все повече към страните от Източна Европа. Неотдавнашна полицейска операция засегна клан, който бе инвестирал в Румъния в строителни предприятия, в стотици апартаменти, в СПА центрове. Тогава бе конфискувано имущество на стойност 250 милиона евро“, казва италианският експерт.

„Мафиотите мислят като икономисти“, добавя специалистът в борбата срещу организираната престъпност и припомня, че разследванията в Словакия са показали присъствието там на хора от калабрийската мафия Ндрангета, чиято цел е да се възползва от европейските субсидии.

Мафията борави с невиждани суми благодарение на контрола, който има върху трафика на дрога.

Мафиотското имущество, което се запорира, свидетелства за това. По време на операция в Калабрия през 2017 г. е било запорирано имущество за около два милиарда евро, натрупано от незаконни залози и онлайн игри. Конфискацията и запорирането тогава включват капитали, компании, 1500 офиса за залози, много недвижимо имущество, разказва полковник Томаси.

Големите финансови средства, с които разполагат мафиотите, им позволяват да разширят своята територия. В края на март австрийската и италианската полиции разбиха мрежа на трафиканти, които доставяли оръжия на клан от неаполитанската мафия камора. През декември 90 мафиоти, свързани с калабрийската мафия ндрангета бяха арестувани в шест страни.

Експертът твърди, че в различни европейски градове има цели квартали, които са изкупени от мафията, но не посочва кои са те.

„Защо на хората им се струва, че в тези квартали не се случва нищо. Дали защото те са спокойни квартали? Защото там има силен мафиотски контрол, който е като напредващ рак и там, където има рак, няма повече живот“, казва специалистът. „Вярно е, че дребната престъпност не съществува повече там, но здравата и почтена икономика също я няма“, допълва той.

Когато има икономическа криза, както се случи през последните години в Европа, мафията успява да проникне още по-лесно, смята италианският специалист.

„Мафиотите търсят закъсали малки предприятия, такива, които имат проблеми за получаването на заем от банка, която им иска гаранции и др. Мафията дава пари назаем и от този момент с предприятието е свършено, то рано или късно минава под контрола на мафията, която не спира да увеличава капиталовото си участие в него и накрая отстранява собственика“, казва Томаси.

„Нито един честен търговец, било той холандец, французин германец, няма да може никога да се конкурира с подобна сила“, предупреждава той.

„Когато си мафиот, си оставаш такъв завинаги. Това е избор на начин на живот, ти решаваш да възприемеш един начин на живот, една идея. Това е разликата между мафията и „обикновената“ организирана престъпност“, заключава експертът.

(БТА)

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!