ЕС даде на Мей „гъвкава“ отсрочка на Brexit до 31 октомври

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
270

Великобритания все пак може да напусне блока и по-рано, ако сделката на Мей бъде приета от парламента или премиерът успее да прокара исканията си пред Брюксел
Снимка: Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз дадоха на британския премиер Тереза Мей нов краен срок за Brexit – 31 октомври.

Това е с четири месеца повече от отлагането, което Мей поиска от Брюксел до 30 юни.

„ЕС27 и Великобритания договориха гъвкаво удължаване до 31 октомври“, съобщи в Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск след осемчасови преговори. Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания, в които да намери най-доброто възможно решение за решаване на създалата се ситуация, допълни Туск, цитиран от БТА.

Решението на европейските лидери бе взето само ден преди датата, на която Обединеното кралство трябваше да напусне блока без споразумение за бъдещите им отношения – 12 април.

След като стана ясна новата дата Тереза Мей побърза да успокои евроскептиците като заяви, че Великобритания все още може да напусне по-рано, но само ако парламентът осигури подкрепа за споразумението с Брюксел или Мей успее да прокара исканията си пред ЕС.
По думите й, ако британските депутати одобрят договорената по-рано сделка, страната все още може да напусне ЕС преди 30 юни – крайната дата за Brexit, която тя поиска от Брюксел. Ако успеем да ратифициране сделката преди 22 май, няма да има нужда да участваме в европейските избори, заяви още британският премиер.

От своя страна Туск посочи, че по-дългото отлагане дава на Великобритания и възможността изцяло да отмени Brexit.

Решението на европейските лидери да дадат на Тереза Мей по-дълго отлагане на крайната дата за напускане на блока не е изненада, тъй като мнозина от тях искаха да има повече време – до края на годината или дори до март 2020 г., но френският президент Еманюел Макрон е оказал твърда съпротива по време на срещата в сряда, което в крайна сметка е наложило да се направи компромис.

Макрон е поставил под съмнение способността на Мей да убеди парламента да подкрепи сделката й и е заявил, че по-близък краен срок ще фокусира вниманието на британците, посочи европейски източник пред агенция Ройтерс. Според други още по-голямо удължаване би могло да накара поддръжници на Brexit, критични към Мей, да подкрепят сделката й от страх, че процесът на напускане на блока може да бъде блокиран.

Напускането на ЕС в полунощ на 31 октомври би съвпаднало с края на мандата на сегашната Европейска комисия.

Лидерите на ЕС ще направят оценка на ситуацията отново на редовната си среща на 20-21 юни.

Дотогава Великобритания може да е напуснала, ако Мей успее да изгради коалиция в подкрепа на сделката с представители на опозиционната Лейбъристка партия.

За да остане страната член на ЕС и след юни, британският премиер се е съгласила да организира избори за Европейски парламент.

По време на отсрочката Великобритания ще се ползва с всички права на членка на ЕС, както и със съответните задължения, заяви по-рано Мей, цитирана от ТАСС.

Обединеното кралство се нуждае от отлагане на Brexit, за да избегне хаотично излизане от ЕС, от каквото никой няма интерес, заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата. На фона на множеството световни проблеми за европейците бе важно да покажем, че работим над търсенето на сложни решения, отбеляза тя, цитирана от БТА. По думите й срещата е потвърдила единството на ЕС в състав 27 страни.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!