Инвестициите в бизнес имоти в центъра на Лондон са се увеличили с 28%

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
50

Те са достигнали 3,7 млрд. евро през първото тримесечие на 2019 г.
Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в бизнес имоти в централната част на Лондон – Сити и Уест енд, са се увеличили с 28% и са достигнали 3,2 млрд. паунда (3,7 млрд. евро) през първото тримесечие на 2019 г., сочат данни на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Обемът от инвестиции в централната част на Лондон през първите три месеца на 2019 г. е по-висок в сравнение с първото тримесечие на 2015 г., преди Великобритания да гласува за напускане на Европейския съюз. Тогава инвестициите са достигнали 3,14 млрд. паунда (3,6 млрд. евро), става ясно още от данните на Savills.
Анализът на компанията показва, че купувачите от САЩ са били най-активната група инвеститори на пазара в Централен Лондон от началото на годината, като трансакциите с тяхно участие са били на обща стойност 1,43 млрд. паунда (1,6 млрд. евро), или 45% от общия обем, въпреки че те са били съсредоточени само в четири имота.

Изследването показва още, че местните купувачи са били лидери от гледна точка на брой сделки, като са придобили 23 актива на обща стойност 906,6 млн. паунда (малко над 1 млрд. евро), или дял от 28%.

Savills отбелязва, че въпреки несигурността на пазара към имотите в централната част на Лондон са били насочени значителни капитали през първото тримесечие на 2019 г.

„Ясно изразената несигурност около Великобритания в момента, тя не спира редица инвеститори в бизнес имоти да признаят вродената сила на Лондон“, казва Стивън Даун, ръководител на отдел „Инвестиции в Централен Лондон“ в Savills.

Но отделен доклад на Knight Frank установи, че усвоените офис площи в централната част на британската столица през първото тримесечие на 2019 г. са достигнали близо 270 хил. кв. м, което е спад с 21% спрямо същото тримесечие на миналата година.

Секторът на технологиите, медиите и телекомуникациите е останал доминиращ с дял от 26% от общо усвоените офис площи. Според доклада предлагането на пазара в централната част на Лондон се свива, тъй като наемателите се разширяват.Това е накарало компаниите да побързат да сключат предварителни договори за наем, като те са съставлявали 24% от усвоените площи през първото тримесечие.

„Въпреки неяснотата около Brexit наемният пазар в Лондон остава устойчив. Макар предпазливостта да преобладава на пазара, общо усвоените офис площи през първото тримесечие са били само с 4% под дългосрочното средно равнище за първите три месеца на годината“, казва Уилям Биърдмор-Грей, ръководител на отдел „Централен Лондон“ в Knight Frank.

„Освен това с приблизително 372 хил. кв. м офис площи, които се предлагат в момента в Лондон, сме изправени пред свиване на предлагането“, допълва той.

Според Фейзал Дурани, изследовател в Knight Frank, ограниченото предлагане кара наемателите да продължават да си осигуряват площи, преди то да започне да оказва влияние върху оперативните им стратегии.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
INVESTOR.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!