Инфлацията във Великобритания остава висока

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
70

 

Снимка: Economy.bg

Великобритания е единствената страна в Западна Европа с двуцифрена инфлация през март, след като показателят намаля по-малко от очакваното, показват официални данни. Това засили предположенията, че централната банка на Англия (BoE) ще повиши отново лихвените проценти през май, отбелязва „Ройтерс“.

Инфлацията на потребителските цени (ИПЦ) спадна до годишен темп от 10,1%, съобщи Службата за национална статистика на Великобритания (ONS), което е спад от 10,4% през февруари, но доста над прогнозата за 9,8% на икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, и 9,2%, прогнозирани от BoE през февруари.

Инфлацията, която достигна 41-годишен връх от 11,1% през октомври, продължава да намалява покупателната способност на работниците, чиито заплати се увеличават по-бавно.

Цените на храните и безалкохолните напитки са били с 19,1% по-високи през март в сравнение с година по-рано, най-голямото такова увеличение от август 1977 г., което според ONS отразява по-високите разходи за бисквити и торти и в по-малка степен шоколад и плодове. Млякото и захарта са поскъпнали с около 40% в сравнение с миналата година.

Общият процент на инфлация във Великобритания в момента е най-високият в Западна Европа и се сравнява със средно 6,9% в еврозоната и 5,0% в САЩ.

Данните подчертават очакванията, че Великобритания ще страда от висока инфлация по-дълго от останалите западни държави заради зависимостта си от природен газ за отопление и електричество и структурата на държавните субсидии.

Банката на Англия се опасява, че високата инфлация може да доведе до трайно изместване нагоре в исканията за заплати и стратегиите за ценообразуване на предприятията, изострени от следпандемичното намаляване на работната сила и проблемите в търговията и пазара на труда, причинени от Брекзит.

Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на енергията и храните, не спада според очакванията и вместо това се задържа на 6,2%, а инфлацията в услугите, която BoE разглежда като заместител на вътрешния ценови натиск, се задържа на 6,6%.
economy.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!