Лондон не очаква сделка по Brexit преди следващата година

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
124

Първоначалният наложен срок бе сделката да е готова до октомври, за да има време за нейното одобрение
Снимка: Архив Ройтерс
Британските представители не очакват да постигнат споразумение по Brexit до края на годината и в частни разговори споделят, че януари е по-реалистичният краен срок за сделката, която все пак да бъде навременна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.
Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отдавна заяви, че иска споразумението за оттегляне да е готово до октомври, за да има време британският и европейските парламенти да го одобрят. Министърът по Brexit Дейвид Дейвис обаче подсказа, че може и да се мине отвъд този график.
Правилният момент е важен, тъй като всяко закъснение ще удължи несигурността за компаниите, които отдавна искат да знаят под какви търговски режими ще трябва да работят след Brexit през март 2019 г. В същото време закъснението намалява възможността на депутатите да отхвърлят сделката, която британският министър-председател Тереза Мей ще донесе от Брюксел.
На законодателите им беше обещан „смислен вот“ по сделката за развода, но ако това се случи само два месеца преди Brexit, гласуването вероятно по-скоро ще представлява избор между това да одобрят сделката или да предизвикат хаос, излизайки без никакво споразумение.
Всяко споразумение по преходния период, на който компаниите разчитат за по-плавен процес на напускане, няма да бъде юридически обвързващо, докато не бъде подписано финалното споразумение за излизане. Великобритания очаква съгласие по този гратисен период на срещата на високо равнище този месец, но това ще бъде по-скоро политически ангажимент, който ще бъде официализиран при последната сделка. Барние подчерта това през последните седмици, както и британският финансов министър Филип Хамънд.
Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви в четвъртък, че правителството все още е готово да напусне разговорите, ако ЕС откаже добра сделка, предава Telegraph. Двете страни са на далечни позиции по ключови въпроси, особено за това как да се избегне възобновяването на реална граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също подчерта в четвъртък, че ирландският въпрос трябва да бъде решен, преди разговорите да продължат. А различията по това как трябва да изглеждат бъдещите търговски отношения също остават.
В процеса около Brexit вече бяха пропускани редица крайни срокове и Дейвис заяви още миналата година, че очаква преговорите да продължат до последната минута. Той трябваше да отстъпи обаче от тези си коментари, след като депутатите се оплакаха, че подобен подход ще ги остави без глас по финалната сделка.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353