Най-заможните британци са забогатели с още 28 млрд. долара от Brexit насам

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
533

Двама души са отговорни за по-голяма част от прибавените средства – Основателят на Ineos Group Джим Ратклиф и главният изпълнител на Dyson Джеймс Дайсън
Най-богатият британец Джим Ратклиф. Снимка: Ройтерс

Поне една група от британски граждани продължава да се развива благоприятно и по време на Brexit: ексклузивният клуб на милиардерите.

Петнадесетимата британци в индекса на Bloomberg за милиардери се прибавили общо 28 млрд. долара към състоянието си, откакто през юни 2016 г. Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз. Изглежда с наближаване на крайната дата за развода състоянието им нараства, тъй като само от началото на годината те са забогатели с 18 млрд. долара.
Към момента общото им нетно състояние възлиза на 109 млрд. долара.

Двама души са отговорни за по-голяма част от прибавените средства. Основателят на химическия гигант Ineos Group Джим Ратклиф и главният изпълнител на Dyson Джеймс Дайсън са прибавили към средствата си общо 20 млрд. долара от провеждането на вота до сега, става ясно от класирането.

Ратклиф дори успява да измести Хю Гросвенър, дук на Уестминстър, от позицията на най-богат британец.

На фона на публикуваните днес данни агенция Bloomberg припомня, че Великобритания ще се нуждае от 39 млрд. паунда (51 млрд. долара), за да уреди задълженията си с Европейския съюз след напускането на блока.

Нарастването на състоянието на най-богатите хора на Острова контрастира с икономическата стагнация в страната от гласуването през 2016 г. насам. През февруари гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви, че икономиката страда заради спускането на „мъглата на Brexit“, като финансовата институция беше принудена да понижи прогнозата си за растежа на страната през тази и следващата година. И макар пазарът на труда да остава силен, бизнесът съкращава разходите си от страх, че икономическото забавяне може да се превърне в рецесия, ако в крайна сметка Великобритания напусне ЕС без споразумение.
В същото време над половината от британските предприемачи в класацията на Bloomberg вече не живеят във Великобритания.

През февруари в. Sunday Times съобщи, че 66-годишният Ратклиф разглежда различни варианти за преструктуриране на състоянието си, за да може да спести до 4 млрд. паунда от данъци, като сред разглежданите възможности е и преместването му в Монако.

Химическата компания на Ратклиф е спонсор на професионален отбор по колоездене, а миналата седмица милиардерът заяви, че не се е отказал от желанието си да купи футболния клуб Челси.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!