И в България има от партидата ваксини на АстраЗенека, временно спряна заради смъртен случай в Австрия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
230

Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция са получили от партидата ABV5300 ваксини на “АстраЗенека”.

 

Това се казва в съобщение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заради проверка на смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била поставена на починал по-късно пациент.

На 7 март беше съобщено, че властите в Австрия временно спират една от партидите с ваксини срещу COVID-19 на “АстраЗенека” като предпазна мярка, докато се разследва смъртен случай на жена и заболяването на друг човек след ваксинация от партидата.

Говорител на “АстраЗенека” тогава заяви, че не са потвърдени сериозни нежелани реакции, свързани с ваксината и добави, че всички партиди са обект на строг контрол на качеството.

От ЕМА днес съобщават, че към 9 март има данни за общо 22 случая на тромбози сред трите милиона души, ваксинирани с препарата на “АстраЗенека” в Европа.

Предварителната проверка на ЕМА показва, че няма конкретен проблем с партидата. Агенцията отбелязва, че засега няма данни смъртният случай да е настъпил заради непосочен страничен ефект в листовката.

При ваксиниране с дози от посочената партида в Австрия са установени два тревожни случая. При първия пациентът е починал 10 дни след имунизация, а при втория случай ваксинираният се възстановява от белодробна тромбоемболия. До вчера са получени още два сигнала за белодробни тромбоемболични случая след ваксиниране.

Освен Австрия, Естония, Литва, Латвия и Люксембург също са спрели ваксинирането с въпросната партида – ABV5300.

Партидата съдържа общо 1 млн. дози, доставени в 17 държави. Разследването продължава, съобщават още от ЕМА.
offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!