“Хората умират, преди да стигнем до тях”: британските сестри и болногледачи изнемогват

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
318

Само в Англия не достигат 47 хиляди души персоналa

Снимка: Shutterstock

Отчаянието е повсеместно: “Нищо не се променя”, казва една медицинска сестра, която едва сдържа сълзите си. “Става все по-трудно и все по-трудно. И от нас се очаква просто да го преглътнем, все още да намираме резервни варианти, но стига толкова.”

Най-голямата стачка, откакто NHS съществува

Тя е част от стачкуващите медицински сестри и болногледачи във Великобритания. В Уелс, Англия и Северна Ирландия се провежда най-голямата стачка, откакто Национална здравна служба NHS съществува.

Само в Англия не достигат 47 хиляди медицински сестри и гледачи. Мат Трейси, който работи в областта Мидлендс, описва ситуацията така: “В отделенията е заложен минимален брой болногледачи. Но такива няма. Вместо това работата се разпределя между малцината, които са там. Те са изтощени и уморени.”

Медицинските работници не протестират само срещу условията, в които работят, но и за по-добро заплащане. Мат признава, че в края на месеца трябва да взема пари назаем, за да се справя.

Памела от Нотингам е майка на две деца. Тя ги изхранва с помощта на социален стол и е изправена пред сериозни затруднения заради растящите цени на храни и енергия. “Една медицинска сестра трябва да може да си позволи хранителните продукти”, казва тя.
Медицинските работници настояват за сериозен ръст на заплатите

Според профсъюза реалната работа заплата на медицинските сестри и болногледачите е спаднала средно с 8% от 2010 г. насам, а в някои случаи – дори с 20 на сто. Сега те искат увеличение, което е значително по-високо от процента на инфлацията: медицинските сестри настояват за увеличение на заплатите с 19%, но правителството не смята това за приемливо и предлага 4-5%.

Премиерът Риши Сунак призова профсъюза да прекрати стачките, но засегнатите настояват най-после да бъдат чути.

Британското правителство иска да изпрати 1200 войници, които да заместят стачкуващите служители на граничните пунктове и в линейките. Властите в Лондон се противопоставят на исканията на синдикатите за заплати, които да компенсират инфлацията. “Би било безотговорно да позволим заплатите в публичния сектор и инфлацията да излязат извън контрол”, заяви пред БиБиСи министърът на кабинета Оливър Даудън. Той определи исканията на профсъюзите като неприемливи. Те пък от своя страна гарантират, че стачкуващите ще реагират на спешни случаи.

Здравната система е изправена пред колапс

Британската здравна система е в отчайващо състояние. Към момента повече от седем милиона британци чакат за лечение или операция, много от тях – с месеци. Заради липсата на места в следболничната грижа, много пациенти остават в болниците. Така пък няма достатъчно места за спешните случаи и големи групи пациенти трябва да чакат с часове в линейките, за да бъдат приети.

Парамедикът Глен Карингтън редовно трябва да пренебрегва спешни повиквания, защото линейката му не е свободна: “Понякога тези, които се обаждат на спешна помощ, трябва да чакат шест или седем часа. Хората умират, преди да стигнем до тях. Ако все още са живи, ги откарваме в болницата”, разказва той. “А после там отново чакаме.”

Глен смята, че съвсем скоро британската здравна система може да се срине. Тази седмица парамедиците също планират да стачкуват. Самите те се нуждаят от спешна помощ.

Автор: Имке Кьолер
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!