Хиляди българи са застрашени от антиимигрантския указ на Тръмп

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
418

Антиимигрантският указ на новия президент на САЩ Доналд Тръмп ще засегне и десетки хиляди българи, които нямат легален статут в страната, предава Нова тв.
Досега мигрантите без легален статут бяха под закрилата на разпоредбите на президента Барак Обама.
Само с един подпис Доналд Тръмп може да обърне живота на милиони и изглежда, че не се притеснява да го прави, без да се замисля за последствията, коментира кореспондентът на Нова тв Ясен Дараков.
Тръмп нареди на градските и щатските власти да докладват имиграционния статут на всеки задържан, дори и за дребно престъпление като каране в нетрезво състояние. Това рязко ще промени отношението към мигрантите, особено на служителите, които споделят антиимигрантските настроения. Това отношение ще се усети първо в по-малките градове, в които няма силни общности.
Тръмп заплаши, че ще спре парите на т.нар. градове-убежища за имигрантите без статут като Чикаго, Ню Йорк, Сан Франциско, ако не се съобразят с новите изисквания. Кметът на Маями вече се съгласи, за да не загуби федерално финансиране.
Управите на повечето градове обаче потвърдиха, че остават убежища.
“Българите без статут остават притеснени”, казва адвокат Кристина Крилчев.
Новите настроения ще се отразят и на преговорите за отпадането на американски визи за българи.
manager.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!