Хървати се готвят да купят Bugatti

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
55

Снимка: Rimac

Германският автомобилен концерн Volkswagen Group се е договор с хърватския производител на суперколи Rimac за продажбата на марката Bugatti. Сега сделката трябва да бъде одобрена от Надзорния съвет на Volkswagen, съобщава изданието Car. През последните години Bugatti произвежда най-бързите, най-мощни и най-скъпи хиперколи в света. Новият електрически Rimac C_Two обаче съществено превъзхожда флагмана на френската марка Bugatti Chiron.

Бъдещето на Bugatti е под сериозна въпросителна и заради жестоките екологични изисквания, които влизат в сила в Европа. Те ще затруднят максимално производството на бензинови модели, чиято мощност е около 1500 к.с., а Chiron е именно такъв. Затова и ако сделката бъде одобрена, Bugatti постепенно ще спре да произвежда бензинови коли, а серийният Rimac C_Two, който в момента се тества, ще излезе под нова марка.

Хърватите обаче нямат достатъчно средства, за да купят Bugatti, а освен това не е известна и позицията на семейството Пиех, което е основен акционер във Volkswagen. Именно то трябва да се съгласи с продажбата на компанията. Решението в случая се крие в друг производител, който е собственост на Volkswagen Group – компанията Porsche. Тя притежава 15,5% от акциите на Rimac и при сделка ще увеличи своя дял до 49%. Така хърватите няма да плащат нищо, а наследниците на Фердинанд Порше ще запазят активите си. Компанията Rimac беше основана през 2009 година от хърватина Мате Римац. Първоначално тя произвеждаше оборудване и агрегати за големите автомобилни концерни, но в последно време стартира разработка на собствени електромобили. Освен Porsche, миноритарни акционери във фирмата са Hyundai и Jaguar, но Мате Римац притежава 51%.

© Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!