Хакерска атака засегна един от най-опасните ядрени обекти във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
62

Photo: Adobe Stock

“Селафийлд”, един от най-опасните ядрени обекти в Обединеното кралство, е бил подложен на хакерска атака от групи, свързани с Русия и Китай, съобщава The Guardian, като се позовава на източници от “Фокус”. Разследване установило, че системите за информационни технологии (ИТ) на обекта са били компрометирани, като първоначални нарушения са открити още през 2015 г.

Според The Guardian, властите не са успели да установят точния момент на първоначалното компрометиране на системите. Източници твърдят, че хакерите са успели да вградят спящ зловреден софтуер в компютърните мрежи на обекта, който би могъл да се използва за шпиониране или атакуване на системите.

Съществува реален риск, че чувствителни дейности в “Селафийлд”, включително преместването на радиоактивни отпадъци и мониторинг на опасни материали, могат да са били засегнати. Експерти предполагат, че хакерите могат да са получили достъп до високи нива на поверителни материали в обекта, разположен на 6 кв. км по крайбрежието на Къмбрия.

“Селафийлд” не е предупреждавал ядрените регулатори за течове на информация в продължение на няколко години, което затруднява оценката на пълния размер на загубата на данни и продължаващите рискове.

Този обект, разполагащ с най-големия склад за плутоний в света и огромно сметище за ядрени отпадъци, е охраняван от въоръжени полицаи и съхранява важни документи за планиране на извънредни ситуации. Построен преди над 70 години и известен преди като “Уиндскейл”, обектът е играл ключова роля по време на Студената война.

Службата за ядрено регулиране (ONR) и службите за сигурност са поставили “Селафийлд” под “специални мерки” миналата година заради пропуски в киберсигурността, съобщават източници от ONR.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!