Великобритания се сблъсква с огромен финансов дефицит за военно оборудване

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
70

В понеделник, орган за наблюдение на публичните разходи във Великобритания съобщи за сериозен недостиг на финансиране в размер на 17 милиарда паунда (19.8 милиарда евро) за военно оборудване през следващите десет години, според информация на “Ройтерс”.

Британската Националната сметна палата (NAO) постави прогноза за бюджета за нови оръжия и оборудване на 305.5 милиарда паунда за периода 2023-2033 г., което е с 16.9 милиарда паунда повече от наличния бюджет. Това е най-големият дефицит от първия доклад през 2012 г.

Повишаването на разходите за ядрени и военноморски програми, както и текущата висока инфлация, са основните причини за увеличения бъдещ бюджет, обясни NAO.

Тази ситуация води до “забележимо влошаване” във финансовото състояние на Министерството на отбраната (МО) на Великобритания. В контекста на текущата война в Украйна, която подчертава нуждата от увеличени военни разходи в цяла Европа, Великобритания заема ключова роля като съюзник и доставчик на военно оборудване за Киев.

Министърът на отбраната Грант Шапс отговори на доклада, като подчерта, че въпреки очакванията за бюджетен натиск, “департаментът е уверен, че може да живее в рамките на своя бюджет за оборудване”. Той добави, че има сценарии, при които МО би могло да има финансов излишък за следващите десет години.

Рано тази година, британското правителство увеличи военните разходи с още 5 милиарда паунда, което доведе до увеличаване на разходите за отбрана до около 2.25% от БВП за тази и следващата година. Шапс също така посочи, че докладът на NAO не взема предвид стремежа на правителството да увеличи разходите за отбрана до 2.5% от БВП, когато икономическите условия позволяват.

Гарет Дейвис, ръководител на NAO, заяви, че “Министерството на отбраната признава непосилността на своя план за оборудване за периода 2023-2033 г.”

NAO подчерта, че отлагането на решенията за бракуване или съкращаване на проекти, които се смятат за “недостъпни”, би довело до “лошо съотношение цена/качество”.

Бюджетният дефицит може да бъде дори по-голям, тъй като анализираният план за оборудване не включва разходи като разработването на нови способности или удължаване на живота на определени видове въоръжение, включително бронирани бойни машини като Warrior и Challenger 2.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!