H&M тества услуга за наемане на дрехи като крачка към устойчивата мода

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
29

Текстилната промишленост е подложена на все по-голям контрол, тъй като е отговорна за 10% от глобалните емисии на парникови газове

Източник: Ройтерс

Hennes & Mauritz тества услуга за наемане на дрехи, тъй като модната индустрия е изправена пред нарастваща критика заради отпадъците, които генерира. От петък потребителите могат да наемат дрехи за 350 крони (37 долара) седмично в обновения флагмански магазин на марката в Стокхолм, съобщава Bloomberg.

Шведският търговец на дребно върви по стъпките на конкурентите си Banana Republic и Urban Outfitters, които стартираха подобни услуги по-рано тази година, за да станат част от пазара, достигнал 1 млрд. долара през 2018 г. Уебсайтове като Vinted и Hurr Collective разширяват дейността си в Европа, предлагайки на потребителите начин да продават или да наемат използвани дрехи.
Моделът за наем на H&M е ограничен до колекция от 50 облекла, предлагани на членовете на програмата за лоялност на компанията. H&M ще направи оценка на начинанието след три месеца, преди да пристъпи към допълнителното му разширяване. Магазинът, в който ще се изпробва новата концепция, също ще включва услуги за поправка на облекло, кафене и козметичен бар.

„Имаме огромна вяра в отдаването под наем, но все пак искаме да тестваме, да научим още и да направим подобрения и промени“, заяви Даниел Клесън, ръководител на бизнес развитието в H&M.

Анализаторът на Credit Suisse Саймън Ъруин заяви, че има съмнения относно плана. „Ще се изненадам, ако наистина можете да го накарате да работи като бизнес модел“, каза той.

Текстилната промишленост е подложена на все по-голям контрол, тъй като е отговорна за 10% от глобалните емисии на парникови газове и консумира повече енергия, отколкото авиацията и корабоплаването, взети заедно, според ООН.

До 2040 г. H&M възнамерява да достигне до отрицателен въглероден отпечатък – това означава да компенсира повече парникови газове, отколкото произвежда.

Главният изпълнителен директор Карл-Йохан Персон призна, че е необходимо да се намали въздействието върху околната среда на H&M, като същевременно изрази загриженост относно социалните последици от вината, която изпитват потребителите.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Петър Нейков
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!