Джонсън: Великобритания ще излезе от ЕС най-късно на 31 януари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
82

Британският премиер призова Доналд Тръмп да не се меси в изборите във Великобритания при посещението си в Лондон идната седмица

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще напусне Европейския съюз най-късно на 31 януари, ако неговата Консервативна партия спечели мнозинство на изборите след две седмици, предава Ройтерс.

„Ако постигнем работещо мнозинство, ще излезем на 31 януари като абсолютен краен срок“, каза Джонсън пред радио LBC. Той също така повтори становището си, че не вижда причина Великобритания да удължава преходния период след Brexit след края на 2020 г.

В отговор на въпрос дали иска повече да е премиер или Великобритания да напусне ЕС Джонсън отговори: „Бих предпочел да излезем от ЕС. Това мога да ви кажа“.
Британският премиер каза още, че би било най-добре, ако американският президент Доналд Тръмп не се меси в предстоящите избори във Великобритания, когато пристигне в Лондон за срещата на върха на НАТО идната седмица.
„Това, което по традиция не правим като съюзници и приятели, е да се месим в предизборните кампании на отсрещната страна“, заяви Джонсън, чиято Консервативна партия има голяма преднина в допитванията преди изборите на 12 декември.

„Най-доброто нещо, когато имаме близки приятели и съюзници като САЩ и Великобритания, е нито една от двете страни да не се меси в изборите на другата“, каза британският премиер.

Тръмп вече се намеси в изборите, като заяви през октомври, че лидерът на лявата опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин би бил „твърде лош“ за Великобритания и че Джонсън трябва да сключи споразумение с лидера на партия Брекзит Найджъл Фараж.

Корбин използва похвалите на Тръмп към Джонсън като едно от основните си послания при атакуването на консерваторите в предизборната кампания, заявявайки, че те ще разпродадат части от държавната Национална здравна служба на американски компании след Brexit, ако спечелят изборите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Петър Нейков
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!