Грета Тунберг разкритикува правителството на Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
144

Време е да застанете от правилната страна на историята, заяви екоактивистката

Шведската екоактивистка Грета Тунберг разкритикува правителството на Великобритания, присъединявайки се към демонстранти в Лондон, които протестираха срещу планираното разработване на новия британски проект за добив на нефт и газ, наречен “Роузбанк” (Rosebank), предаде ДПА.

Тунберг участва в демонстрацията пред кабинета на министъра на енергийната сигурност и на въглеродната неутралност Грант Шапс, като призова британските министри да застанат на “правилната страна на историята”.

Очаква се скоро Шапс да вземе решение дали да одобри разработването на находището “Роузбанк”, разположено на 80 мили (около 130 километра) северозападно от Шетландските острови в Северно море. То е смятано за най-голямото неразработено петролно и газово находище на Обединеното кралство, от което биха могли да се добиват до 500 милиона барела петрол.

Според изчисления на участниците в кампанията срещу разработването на находището изгарянето на такова количество нефт ще доведе до повече емисии на въглероден диоксид, отколкото произвеждат за цяла година 28 бедни държави в света.

“Фактът, че правителството на Обединеното кралство изобщо обмисля това, показва колко много то е откъснато от реалността”, каза Тунберг пред британската телевизия “Ченъл 4 нюз”.

Това се случва на фона на загрижеността на екоактивистите, че премиерът Риши Сунак обмисля да смекчи екологичната политика на правителството си след победата на торите на частичните избори в Ъксбридж и Южен Райслип, отбелязва ДПА.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!