Готвят платинения юбилей на Елизабет II. Кулминацията на тържествата ще бъде парад с 10 000 души

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
541

Четири дни празненства за 70 години от възкачването ѝ на трона

 

В центъра на шествието ще бъде златната кралска карета, която за последен път е била показана преди 20 години. Каретата, създадена през 1762 г., е използвана от монарси при важни поводи, включително при коронацията на настоящата кралица на 2 юни 1953 г.

Великобритания се подготвя за платинения юбилей на кралица Елизабет II следващата седмица, предава АФП, цитирана от БНР. Празненствата ще са четири дни и с тях ще бъде отбелязана 70-та годишнина от възкачването ѝ на трона. Тържествените публични събития започват в четвъртък и ще продължат до неделя.

Те ще започнат на 2 юни с традиционния парад и оръжеен залп по случай официалния 96-ти рожден ден на кралицата. На 3 юни в катедралата “Сейнт Пол” ще бъде отслужена служба в чест на Нейно Величество за седемте десетилетия служба на нацията.

Концертната програма няма да се ограничава само с изпълнения до Бъкингамския дворец. Звезди като Ед Шийрън и Клиф Ричард ще пеят за лондончани. Ще има кралски конни надбягвания и приеми. Кулминацията на тържествата ще бъде парад с 10 000 души, включително известни личности, който е планиран за 5 юни. Шествието ще започне с камбанен звън на камбаните на Уестминстърското абатство, откъдето хората ще се отправят към Бъкингамския дворец.

В центъра на шествието ще бъде златната кралска карета, която за последен път е била показана публично преди две десетилетия. Каретата, създадена през 1762 г., е използвана от монарси при важни поводи, включително при коронацията на настоящата кралица на 2 юни 1953 г., но този път Елизабет II няма да бъде в нея.

Здравословното състояние на Кралицата е влошено, след като няколко пъти тя бе снимана да ходи с бастун. Наследникът на трона, 73-годишният принц Чарлз, ще бъде плътно до майка си.

„Ако Кралицата не присъства на юбилея, ще има много разочаровани граждани”, каза наскоро пред АФП кралският фотограф-ветеран Артър Едуардс.
epicenter.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!