“Годишната такса за обслужване на моя едностаен апартамент вече е 16 000 паунда.”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
140

Когато Айшлинг получи годишната си сметка за такса за обслужване на едностайния апартамент, който дели с партньора си в Кингс Крос, Лондон, не можеше да повярва на сумата от 16 000 паунда. Увеличението от 4200 паунда на почти 16 000 паунда, или 274%, беше за общи услуги и поддръжка, без да се включва ипотеката и наемът. Тя и партньорът ѝ бяха купили апартамента през миналата година чрез схема за съвместно собственост, управлявана от Жилищната асоциация Излингтън и Шордич (ISHA).

Жилищната асоциация поясни, че не тя, а управителният агент JAR, отговаря за установяването на таксите, като добави, че увеличението е “скандално” и че ще предприемат действия за оспорване на това увеличение.

Айшлинг, която притежава 30% от имота и плаща наем за останалата част, е шокирана от рязкото увеличение, което ще натовари бюджета ѝ с допълнителни 1000 паунда месечно. “Когато разбрах, че не е грешка, се сринах. Просто не можех да повярвам”, споделя тя.

Схемата за съвместно собственост е предназначена да помага на хората с по-ниски доходи да стъпят на имотния пазар, като постепенно могат да закупуват все по-голям дял от жилището. В Лондон, за да се квалифицират за такава схема, домакинствата трябва да имат годишен доход под 90 000 паунда.

Освен Айшлинг, и други собственици изразяват недоволството си от увеличаващите се такси за обслужване, като се чувстват “заклещени” в ситуация, която вече не могат да си позволят. Доклад на комисията за изравняване, жилищно и общностно развитие подчертава, че мнозина страдат от неконтролируеми увеличения на таксите и предлага собствениците да носят разходи за поддръжка и ремонт само пропорционално на дяла, който притежават.

Главният изпълнителен директор на ISHA заяви, че увеличението на таксата за обслужване е неоправдано и обеща да се бори срещу него от името на жителите, включително и в съда, ако е необходимо. Управителният агент JAR обясни, че при необходимост от основни ремонти, се стремят да включат всички собственици в процеса и да намалят разходите колкото е възможно повече.

Историята на Айшлинг подчертава широко разпространения проблем с увеличаващите се такси за обслужване в рамките на схемите за съвместно собственост, които в крайна сметка може да застрашат достъпността и устойчивостта на този вид жилищно настаняване.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!