“Гласът на Америка”: Доставките на оръжие от България за Украйна продължават

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
100

Бившият премиер Кирил Петков с украинския външен министър Дмитро Кулеба, който бе на посещение в България миналата година

 

Оръжия от България за Украйна продължават да се доставят и до днес, след като пратките започнаха през април през посредници.

Това съобщава украинската секция на “Гласът на Америка”, като се позовава на украинското посолство в София. Мисията обяснява в София обяснява за “Гласът на Америка”, че получавало заявки за оръжия и муниции и ги препращало към правителството или директно към Кирил Петков по времето, когато бе премиер.

Изданието интервюира и бившия министър-председател, който заедно с бившия финансов министър Асен Василев разговаряха по темата с германския в. “Ди Велт” за тайните доставки още в началото на войната, много преди гласуването на военна помощ в българския парламент през ноември.

“Пентагонът бе посредникът”

Петков потвърждава вече известното от публикацията на “Блумбърг” и предхождащи миналата година, че държави от НАТО са купували оръжия от България и са ги давали безплатно на “Украйна”.
По думите на бившия премиер основните купувачи са Съединените щати и Великобритания.

Той за пореден път обръща внимание, че сложната координация “на безпрецедентно ниво”, изключила възможността за директни доставки до Украйна, едновременно давала възможност да се помогне на украинската армия, това да стане безплатно или срещу малко пари и да се “удовлетворят изискванията на коалиционния ни партньор”.

Някои в България казват, че имало хора, които опитали да изкарат пари от това, че имало посредници. Казвам: ако наричате Пентагона посредник, Пентагонът бе посредникът. И да, България направи пари. Две хиляди българи работиха 100% по това време. Парите отиваха в местните бюджети, това много допринесе за икономиката.
Кирил Петков, бивш премиер на България

Голяма част от самото интервю с Петков съдържа информацията, предоставена и от “Ди Велт”. Речта на Василев пред финансовите министри в ЕС след началото на войната, последвана според германския вестник от решението за санкции, Петков определя с думите: “Беше най-добрата реч, давана от някога от консервативен финансов министър за нуждата да си смел.” И той нарича “българското предложение” идея за пакет санкции срещу Русия, изработен на тази и други срещи.

Знаем какво означава това през 1994 г., когато те “денацифицираха” България. Означаваше, че идват и избиват всички здрави сили в обществото.
Кирил Петков, бивш министър-председател

“Нинова имаше документи”

Петков не навлиза в подробности за конкретни предадени оръжия и оборудване (макар да потвърждава, че за Украйна е изнасян и дизел). За дизела, попитан дали е възможно руснаците да са били в неведение за износа му, той казва, че това е “частен бизнес, не на държавата”, и допуска, че много търговци на петрол купуват нефт или дизел от “Лукойл” и са го доставяли на УКрайна. “Не знам какво е знаела и кога го е знаела “Лукойл”, но знам, че САЩ очевидно знаеха и напълно подкрепяха.”

Попитан сали БСП и лидера ѝ Корнелия Нинова са били съгласни със схемата за предаване на оръжия, той обяснява: “Тя имаше документи, които посочвата къде отиват стоките. Не знам какво знаеше, но се придържаше към позицията си, като казваше, че няма да подписва никакви документи, които споменават Украйна.”
“Внезапно започна да получава документи от американското правителство, британското правителство, полски фирми, румънски фирми. Изцяло изпълнихме тези критерии. Сигурен съм, че тя не излъга поддръжниците си и ако дори в един документ бе спомената Украйна, щяхме да загубим подкрепата ѝ”, продължава.

Петков е питан и за дали Унгария се е съгласила през нейна територия да минават камиони с оръжия, както се твърди в публикацията на “Ди Велт”. Отговорът му е: “Да оставим отговора на този въпрос на учебниците, които ще бъдат написани по-късно. Някои от тези политици още са на власт. Работихме с хора, които помагаха, и не работихме с хора, които не помагаха.”
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!