Германски министър: Берлин няма да пречи на Полша да изпрати танкове “Леопард” на Украйна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
62

Аналена Бербок

Германският външен министър Аналена Бербок вчера заяви, че Берлин няма да застане на пътя на Полша, ако Варшава реши да изпрати в Украйна притежавани от нея танкове “Леопард”, предаде “Ройтерс”.

На въпрос какво би станало, ако Полша изпрати свои танкове “Леопард 2” на Украйна без германско одобрение, пред френската телевизия LCI Бербок каза, че “за момента въпросът не е бил поставян, но ако бяхме попитани, ние не бихме поставяли пречки”.

По-рано вчера Полша заяви, че ще изпрати свои танкове, произведени в Германия, в Украйна, дори ако Германия не направи същото, и посочи, че ще застане начело на дипломатическите усилия в Европа, ако Берлин не го направи, съобщи ДПА, цитирана от БТА.
“Няма да стоим безучастни и да гледаме как Украйна кърви до смърт”, написа полският премиер Матеуш Моравецки в “Tуитър”.

Коментарът му в неделя дойде, след като френският президент Еманюел Макрон каза, че не е изключено изпращането на френския основен боен танк “Льоклерк”. Британците вече обявиха, че изпращат своите танкове “Чалънджър 2” в Украйна. “Що се отнася до “Льоклерк”, нищо не е изключено”, каза Макрон на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Париж. Той добави, че този ход ще трябва да бъде координиран със съюзници като Германия през следващите дни и седмици.

Макрон подчерта, че изпращането на танкове не трябва да ескалира ситуацията, трябва да се вземе предвид времето за обучение на украинците и не трябва да застрашава сигурността на Франция. Той добави, че този ход ще трябва да бъде координиран със съюзници като Германия през следващите дни и седмици.

В петък, въпреки че обещаха повече модерни оръжия на Украйна, държавите, подкрепящи я във войната срещу Русия, не успяха да постигнат съгласие за предоставянето на модерни тежки танкове на украинската армия, които тя иска спешно, за да се подготви за ново настъпление през пролетта.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че на срещата на съюзниците в германската военновъздушна база “Рамщайн” не е постигнато решение за доставка на танкове “Леопард 2”, но добави, че остава оптимист, че усилията ще се увенчаят с успех.

Германският министър на отбраната Борис Писториус отрече Берлин да е единствената пречка и каза, че и други правителства се въздържат. Германия, която е производител на танковете, трябва да разреши на други държави, които разполагат с тях, да ги изнасят в трети държави, дори самата тя да не участва с танкове на Бундесфера в доставките.

Писториус каза в неделя, че очаква скорошно решение за танковете, въпреки че беше предпазлив. Пред телевизия ARD той заяви, че Германия няма да вземе прибързано решение, тъй като правителството трябва да вземе предвид много фактори, включително последиците у дома за сигурността на германското население.

След срещата в неделя с Макрон в Париж Шолц каза на пресконференция, че всички доставки на оръжия за Украйна досега са били извършени в тясна координация със западните партньори. “Ще правим това в бъдеще”, каза той.

“Малка коалиция”

Полша междувременно обяви, че е готова да достави на Киев 14 танка “Леопард”, предаде “Гардиън”. Моравецки заяви, че ако Германия продължава да отказва доставката на танковете на Украйна, “ние ще сформираме “малка коалиция” от страни, готови да дарят част от своето модерно оборудване, своите модерни танкове”.

В неделя той отправи остри критики към Берлин. “Отношението на Германия е неприемливо. Измина почти година от началото на войната. Невинни хора умират всеки ден”, каза Моравецки. “Руските бомби сеят опустошение в украинските градове. Цивилни цели биват атакувани, жени и деца биват убивани.”

Той продължи: “Опитвам се да подбирам внимателно думите си, но ще го кажа направо: Украйна и Европа ще спечелят тази война – със или без Германия.”
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!